29/03/2024

Пловдивчани ще се срещнат с космически предизвикателства

С лекцията “Въведение в космическите науки и технологии” във филиала на Техническия университет в Пловдив стартира едномесечен цикъл на срещи с пловдивчани по програмата “Космически предизвикателства” на Европейската космическа агенция.

Изборът на Техническия университет е заради обучаваните в него близо 100 студенти по специалността “Авиационна техника и технологии”.

Директорът на програмата “Космически предизвикателства” за България Райчо Райчев (на снимката) ще разясни пред бъдещите авиоинженери как се изстрелва сателит в космоса, какви са основните принципи на орбиталната механика, кои са системите на един космически кораб и какви функции изпълнява всяка от тях.

Според доцент д-р Християн Панайотов от катедра “Транспортна и авиационна техника и технологии” лекцията предизвиква осъзнат интерес сред студентите. “Основните принципи и инженерната философия на строителство на летателни апарати в стратосферата и в Космоса са едни и същи. Ние обучаваме бъдещите инженери как да постигнат минимално тегло на летателния апарат, как да проектират максимална надеждност и издържливост на самолетите – същите тези принципи важат и за космическите кораби. Така че се надявам някои от нашите студенти в бъдеще да поеме по пътя на космическото строителство” – не скри оптимизма си доцент Панайотов.

Лекторът Райчо Райчев е основател и Директор на образователна програма „Космически предизвикателства“, член на Управителния съвет на Сдружение с нестопанска цел „Циолковски“, основател и Изпълнителен директор на Акционерно дружество „Ендуросат“ – първата по рода си българска компания, която разработва сателитни системи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *