26/04/2024

Лошо се развиват нещата в два от реакторите на „Фукушима“ – видео

По лош сценарий започна да се развива ситуацията в тежко пострадалата от зверското  земетресение на 11 март 2011 г. атомна електроцентрала „Фукушима 1“.

Според последните съобщения в първи и трети енергоблок е започнало частично топене на ядрата на реакторите при неработеща система за охлаждане. Преди няколко часа персоналът се върна на работните места – по рано хората бяха евакуирани заради опасността да бъдат радиационно заразени – още подробности вижте тук!.

Сутринта радиационният фон при главния портал на централата за кратко време се повишил, след това обаче спаднал. Въпреки това степента на радиационната опасност в района е много висока.

Спасителните операции по пострадалата АЕЦ са затруднени от силния вятър. Поради тази причина и заради високата радиация засега аварийните реактори не могат да се заливат с вода и борна киселина от въздуха.

За това какво се случва в момента в АЕЦ „Фукусима“ 1  журналистите, представителите на МАГАТЕ и правителствата на другите държави научават от съобщенията на официалните власти, които продължават само секунди.

Според последните информации военните са започнали да подготвят хеликоптер, който да хвърля вода над третия реактор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *