20/04/2024

Откриха радиация в чешмите и храните на Япония

Властите в Токио препоръчаха бебетата да не пият чешмяна вода заради радиация над допустимите равнища. Откриха повишена радиация в 11 вида зеленчуци в префектурите Фукушима и Ибараки.

Равнище на радиоактивен йод над допустимия лимит за бебета, установен в Япония, е измерено в част от водопроводната мрежа на Токио, съобщиха властите, цитирани от Франс прес и БТА.

Концентрация на йод-131 от 210 бекерела на килограм е открит в проби от течащата вода. Лимитът е 100 бекерела на кг за бебета.
Местните власти съветват жителите да не дават чешмяна вода на кърмачета.

Според ИТАР-ТАСС властите са призовали всички жители на Токио да не пият вода от водопровода.

Преди 2 дни властите предупредиха да не се пие чешмяна вода във Фукушима, след като в нея бяха открити високи равнища на радиоактивен йод. Необичайно високи нива на радиоактивни елементи бяха открити и в морска вода край централата.

Здравното министерство откри в префектурите Фукушима и Ибараки повишена радиация в 11 вида зеленчуци, сред които броколи, спанак, зеле и карфиол, съобщи Ройтерс, като цитира агенция Киодо.

В зеленчук, известен като кукитачина, е измерен радиоактивен цезий 160 пъти над безопасното за здравето ниво. В Ибараки е открит радиоактивен йод в магданоз и сурово мляко. Правителството нареди да спрат доставките на тези продукти от префектурата.

Японският министър-председател Наото Кан призова гражданите да не ядат листни зеленчуци от района на пострадалата при земетресението АЕЦ „Фукушима“, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

Същевременно правителството апелира страните, които внасят храни от Япония, да действат разумно, когато обмислят ограничения.
Преди дни бе съобщено за първи случай на радиационно замърсяване на храна извън Япония – партида зелен фасул, внесена в Тайван.

Вчера Франция поиска от ЕК да наложи систематичен контрол над вноса на пресни хранителни продукти от Япония на границите на ЕС, съобщи Франс прес. Париж вече прие решение за радиационен контрол над морските продукти, припомня ИТАР-ТАСС.

САЩ ще спрат вноса на мляко и пресни продукти от областите близо до АЕЦ „Фукушима“, съобщи Ройтерс. Администрацията по храните и лекарствата каза, че ще спре вноса на мляко и млечни произведения, на пресни плодове и зеленчуци от префектурите Фукушима, Ибараки, Точиги и Гума.

Ремонтите във Втори реактор на пострадалата от земетресението АЕЦ временно бяха спрени днес заради високо ниво на радиация, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс. Радиационният фон в близост до охладителната система на реактора достигнал 500 милисиверта на час, което е над допустимата норма за работниците.

От агенцията за ядрена безопасност съобщиха, че температурата в част от Първи реактор на централата се е повишила до 399 градуса по Целзий, докато работната температура на енергоблока е 302 градуса. Според агенцията обаче няма непосредствена опасност.

Снощи от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщиха, че радиация продължава да изтича от „Фукушима“ 1. От агенцията са обезпокоени, че не са получили „някои информации“ за аварията. Според експертите ситуацията там остава много сериозна. От компанията оператор „Тепко“ вече няколко пъти заявиха, че не крият данни за АЕЦ-а.

Полицията съобщи междувременно, че по последни данни над 9300 души са загинали след земетресението и вълните цунами, а около 13 800 са изчезнали, съобщи Асошиейтед прес. Не е изключено окончателният брой загинали да надхвърли 18 000.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *