10/08/2020

Костов: Луд за връзване е който иска да строи АЕЦ „Белене“!

Окаяната площадка на АЕЦ "Белене", снимка на Дарик

В липса на активност, нежелание да се ползва опита на предишните кабинети и да се формулират решения обвини управляващите лидерът на ДСБ Иван Костов. „Аз някога да съм изказвал съображения колко е тежко международното положение – а през 1997 година имаше криза по-тежка от сегашната, имаше война в съседна държава и ембарго на границата“, коментира той пред бТВ.

„Ние знаем стъпките за излизане от това положение, защото през 1998 година, една година по-късно, вече бяхме на траекторията на бърз икономически успех“, припомни Костов. „Но сега никой не иска да проучи и да използва този опит. Министър-председателят оправдава бездействието на държавната администрация. Това обрича на бездействие цялата държава, въпреки че тя е много по-мощна от 1997 година“.

Непазарно е да те задължават да плащаш за нещо което не получаваш, заяви той в коментар на последните спорове за цените на горива и енергия. От „Лукойл“ да не влизат в дебат с мен – ще загубят, посъветва Костов, а за обвиненията, че  е отговорен за заробващите договори с инвеститорите в маришките централи уточни, че параметрите за цените са подписани от следващото правителство.

„Не ме карайте да отговарям за действия на Милко Ковачев и Мирослав Севлиевски“, категоричен е синият лидер, „на 14 юни ние подписахме договор само за реанимация, почистване и връщане в строя на централата“.

Договорите за изкупуването на енергията от ТЕЦ „Марица-Изток“ са от 2002 и 2005 г., т.е. от правителството на Сакскобургготски. Сега плащаме с около 3% по-скъп ток заради това, че ТЕЦ “AES Гълъбово” все още не работи, а скъпата енергия от нея вече е включена в цените ни от 1 юли 2010 г.

От „Лукойл“ трябва да обявят цената, на която внасят суровия петрол“, поиска той. А социалният министър да публикува данните за средната заплата в рафинерията и в бензиностанциите. Тогава средният гражданин ще направи сам преценката, като сравни колко пъти е по-висока заплатата на човек, който работи в преработката на петрол или в бензиностанция в Австрия и у нас. Според Иван Костов 15 пъти е по-ниска заплатата в България.

„Не влизайте в ролята на защитник на интересите на „Лукойл“, като четете техните прессъобщения“, сръфа той водещата. „Правителството трябва да си върши работата – да си влезе в ролята, да контролира и да не допуска да се монополизира пазарът. Задължение на българското правителство и на КЗК е да извадят тези данни, за да бъдат аргументирани. Без тази функция държавата се монополизира“.

„Вътре в себестойността има разходи за суров петрол, за работна заплата, за енергийни компоненти. Няма как цената да се формира на базата на други разходи. През 2008 г. цената на суровия петрол беше 147 долара за барел, сега е 114. Най-нелепото нещо е хора от пресцентъра на „Лукойл“ да влизат в дебат с мен и с министър Трайков, защото ще загубят“, заключи Костов.

„Политическият диалог е да се дискутират решения, а не да се водят персонални атаки. Абсолютно сигурен съм, че това е удар срещу мен в отговор на мои атаки срещу Борисов“, обясни лидерът на ДСБ по повод на отп равените обвинения за договорите с тецовете.

„Луд за връзване е този, който при сегашната ситуация ще строи АЕЦ „Белене“, каза Костов и обърна внимание, че преди него и енергийният министър Трайчо Трайков е казал това.

Докато човечеството не отговори на въпроса какви са опасностите и как трябва да бъде обучен персоналът, не бива да се прави нова централа. „Не дъпрайте дявола за опашката“, посъветва Костов и припомни, че  най-тежката авария е в руска АЕЦ.  „Държавата не може да излага гражданите на риск, трябва да се прави всичко рисковете да бъдат предотвратени“, заключи той.

blitz.bg

(Visited 45 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *