19/04/2024

Тома Томов за ситуацията в Сирия: Предстоят много лоши неща

“За пръв път видях нещо уникално – американски президент, който не иска война. Всеки американски президент става велик  като воюва. Буш воюваше, баща му също. Президентът е такава фигура, която убива в огромни мащаби. За да докаже силата си пред Сталин, Чърчил унищожи Дрезден. За да докаже мощта си пред Сталин, Рузвелт хвърли атомни бомби в Япония. А сега имаме президент, който казва: Аз няма да воювам!” Това каза пред бТВ журналистът и международен коментатор Тома Томов.

“Аз съм 1000% против войната в Сирия. И съм 1000% за Обама. Но хоризонтът е по-тънък отвсякога. Предстоят много лоши неща”, предсказа Томов.

Според него колосалният проблем на САЩ е Китай, въпреки че доскоро вниманието на държавата беше съсредоточено върху Близкия Изток. Сега обаче Америка се открои като трета по енергийни запаси в света и затова не ? е нужна война в Сирия. Затова е било постигнато примирие между Русия и САЩ относно сирийския конфликт миналия петък.

“Барак Обама изглежда много мек, прекрасен, професор по конституционно право. Но махна ли министъра на отбраната, министъра на външните работа, генералите, които му създаваха проблеми в Афганистан…”, изброи Тома Томов, доказвайки, че решението на американския президент относно Сирия не е взето от слабост.

По данни на Томов до момента и властта, и опозицията в Сирия са употребили поне 14 пъти зарин. Информация за това коментаторът получил от свои приятели в Израел. Сега в Сирия има голямо клане, жестока война между сунити и шиите. И тя не е от вчера, посочи Томов, припомняйки военния конфликт между Ирак и Иран, когато с подкрепата на Рейгън Садам Хюсеин спечелил, употребявайки химическо оръжие.

Томов коментира и руския президент Путин, който тези дни е постигнал дипломатически успех в САЩ, какъвто Русия не помни в последните 50 години. “Той не е комунист, а е наследник на руските царе”, смята журналистът. Иран също в момента смекчава позициите си към Израел и САЩ.

Въпреки тези знаци, коментаторът смята, че съществува хипотеза конфликтът в Близкия изток да се разрасне. Той посочи, че в Пакистан има 90 ядрени ракети, закупени от Китай с финансовата помощ на Саудитска Арабия. Ако един ден стане война в Близкия Изток, Пакистан не може да остане безучастен, според него. Томов предполага, че в скоро време ще разполагат с ядрено оръжие и Турция, и Египет, и Саудитска Арабия и частни лица. “Ядреното оръжие ще се превърне в средство за чистене на канализацията на света”, илюстрира журналистът. Големият въпрос обаче е дали великите сили ще позволят всичко това да се случи.

Тома Томов разказа и за едно предсказание на баба Ванга, направено пред негов приятел – руски журналист. Пророчицата видяла, че руски воиски ще влязат някъде в Близкия Изток.

One thought on “Тома Томов за ситуацията в Сирия: Предстоят много лоши неща

  1. Ако светът се размине с трета световна война това ще бъде истинско чудо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *