20/04/2024

Нови тревожни новини идват от АЕЦ „Фукушима”

Частично разтопяване на ядреното гориво е регистрирано във втория реактор на АЕЦ „Фукушима” в Япония. За този пореден проблем на пострадалата от чудовищното земетресение на 11 март 2011 година централа съобщи генералният секретар на правителството Юкио Едано. Успоредно с това постъпват съобщения за изхвърляне на крайно радиоактивни води непосредствено от реакторния отсек.

В доклада, подготвен за министър-председателя  Наото Кану се казва, че това може да доведе до силно замърсяване на прилежащия район. Съдържанието на йод в акваторията на „Фукушима” вече превишава нормата хиляда пъти. Вчера светът беше разтревожен от новината, че радиационния фон превишава нормите 10 милиона пъти. Но тези данни, оказва се, били силно преувеличени. Но и реалните цифри не изглеждат оптимистично – нормата е превишена 100 хиляди пъти.

Изотопи на йод от „Фукушима” вече са регистрирани в САЩ. В щатите Калифорния, Невада, Масачузетс те се откриват в пробите на дъждовната вода. Според специалистите обаче регистрираните количества не са опасни за здравето.

Измервания на радиацията сега се извършват по цял свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *