29/03/2024

Уикилийкс: Путин шантажирал Борисов за АЕЦ „Белене“!

Ако няма напредък в придвижването на руските енергийни проекти, българите „рискуват да останат на студено през зимата“. Това е казал руският премиер Владимир Путин неофициално на Бойко Борисов извън протокола на срещата на високо равнище в Гданск на 1 септември 2009 г.

Това съобщава сайтът „Биволъ“ по информация на Уикилийкс за поредната  американска дипломатическа телеграма, датирана от 5 октомври 2009 г., която бе публикувана в сайта balkanleaks.eu – [09SOFIA561].

На 29 септември 2009 г. Борисов е поискал помощ от правителството на САЩ относно диверсификацията на енергийните източници за България.
“Финансово закъсалата нова администрация не цели само да се отърве от проекти със съмнителна търговска жизнеспособност, но и да увеличи сигурността на енергийните доставки чрез диверсификация”, пише в грамата.

Докладът разказва за среща на министър-председателя с три големи енергийни компании на САЩ на същата дата. В резултат на това правителството се е ангажирало в преговори да се използва тяхна технология за диверсификация на ядреното гориво и за утилизация на отработеното ядрено гориво. Докладът разкрива, че американците са се надявали Борисов да спази обявените си официално намерения преди да поеме властта: да се преразгледат всички руски проекти свързани с големи енергийни сделки, направени от Тройната коалиция.

Американците смятат, че зад проектите – АЕЦ „Белене“, „Южен Поток“ и Бургас-Александропулис“, които президентът Първанов назова „Голям шлем“, а руският в-к „Комерсантъ“ иронизира като „Голям член“ – стои директно или индиректно, чрез подставени фирми и финансиране, руският газов гигант „Газпром“.
Техните категорични анализи сочат, че строежът на „Белене“ с руски пари и технологии върви “в пакет” и с бъдещото изграждане на петролопровода “Бургас – Александруполис”, както и с “Южен поток”.

На въпрос, дали това е така, бившият енергиен министър Румен Овчаров се е опитал да отрече. В разговор с посланик Джон Байърли, проведен на 19 октомври 2006 г., Овчаров е признал за връзка между преговорите за АЕЦ „Белене“ и преговорите за подновяване на договора за газови доставки – 06SOFIA1481.
От същия разговор става ясно, че Байърли би желал Westinghouse да бъде избран като подизпълнител в проекта „Белене“.

Тези надежди обаче са попарени от Овчаров, който твърди, че е „голям фен“ на Westinghouse, но участието на европейския консорциум Framatom/Areva в проекта е задължително условие за бъдещото членство на България в ЕС, за което е оказала натиск Ангела Меркел.

„Най-силният коз на Русия за бъдещите проекти е почти пълната зависимост на България от енергийните доставки, наследена от комунистическо време, която виси като дамоклев меч и принуждава българите към отстъпки, които от своя страна тласкат страната към все по-голяма зависимост“, се казва още в дипломатическия доклад.

В друг такъв пък се казва, че „българският енергиен сектор е непрозрачен, корумпиран и свързан с лица, близки до организираната престъпност. В скандална грама, озаглавена „Енергийна мафия“ – 06SOFIA1691, са цитирани конкретни имена и фирми – „Риск Инженеринг“ на Богомил Манчев, „Фронтиер“ – на Красимир Георгиев, и фирмите на Христо Ковачки.

„Ресурсите на „Белене“ са толкова грамадни, че всички от конкуриращите се енергийни и политически лобита ще получат дял. За своя дял са се подредили и фирми, близки до ДПС на Ахмед Доган, които „контролират екологичното министерство, отговорно за даване на разрешения“, пише авторът на грамата Алекс Карагианис.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *