25/04/2024

Граждански комитет: Проектът за АЕЦ „Белене“ вади България от Европа

Гледай "Фукушима" - мисли за АЕЦ "Белене"!

Граждански комитет от експерти и общественици, обединени около каузата против АЕЦ „Белене“, се обръща към всички български граждани, към политическите партии и  към неправителствените организации  с призива да спре строителството на централата – „проект, изгоден единствено на  малцина руско-български олигархични фигури и техните компании“.

Членове на сдружението са Димитър Иванов, Едвин Сугарев, Красен Станчев, Красимир Лаков, Петко Ковачев, Иван Сотиров, Георги Ганев, Евгений Михайлов, Огнян Минчев.

Още подробности – вижте ТУК

В апел те хората да обединят усилията си и да покажат, че българското общество има зрялост и сила да спре проекта, който е „последната стъпка преди пълната енергийна зависимост от Русия след като политическата зависимост вече е очевидна“.

Политически проектът „обслужва лобитата, които искат да работят за интересите на Русия в Европейска България, а рисковете и разходите остават за сметка на сегашното и бъдните поколения на България,“ се казва в призива на гражданския комитет. Членовете му предупреждават, че изграждането на централата е фактическо изваждане на България от Европа. „Европейските народи и институции казват едно, а тук се говори, но и се прави съвсем друго – обществото е поставено пред свършения факт на споразумение с Росатом, в разрез със здравия смисъл и законите“, посочват членовете на комитета.

Обществениците изразяват убеденост, че централата е крайно неизгодна икономически и изобщо не е нужна за осигуряване на вътрешното потребление на електроенергия. Според тях  правителството вече е изоставило разумното обсъждане на проекта и го налага зад гърба и срещу интересите на гражданите.

Според тях „последното действие в преговорите с „Росатом“ представлява грубо потъпкване на националните интереси, застрашава националната сигурност и икономическата стабилност.“

„Ние искаме не мораториум от три месеца под сянката на трагедията във Фукушима, а окончателно спиране на проекта за изграждане на АЕЦ“ Белене“. завършва апелът.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *