26/04/2024

И пети и шести реактор на АЕЦ „Фукушима“ изпушиха! – видео

Ра

АЕЦ "Фукушима 1" в едни наистина много по-добри времена

диацията в силно пострадалата от земетресението 40-годишна атомна електроцентрала „Фукушима 1“ излиза от кнотрол. След поредния взрив в реактор тази сутрин в 6 часа и 14 минути местно време радиационният фон рязко се е повишил до 8 хиляди и 217 микрорентгена на час.

Това означава, че за 60 минути човек близо до реактора ще получи доза облъчване, която при нормални условия би натрупал в продължение на 8 години, съобщи Първи канал на руската телевизия.

Известно време след взрива радиацията в района на втори енергоблок се е понижила четири пъти.  Пристигат обаче съобщения за съществено увеличение на излъчването в третия енергоблок на централата – допустимата за човека норма тук е превишена 400 пъти, а на четвърти енергоблок – 100 пъти.

По данни на МАГАТЕ радиоактивното излъчване на пострадалата АЕЦ се увеличава, при това – в пъти – още подробности вижте тук!. Това съобщение се появи заедно с информация за това, че температурата на пети и шести реактор е започнала да се повишава. Експертите твърдят, че ако корпусът на реактора е пострадал, да се циментират пукнатините е крайно сложно.

„Ние продължаваме да качваме вода в системата за охлаждане, за да предотвратим стопяване на съобръженията. Правим всичко възможно, за да поставим ситуацията под контрол и да осигурим безопасността на хората“, заяви представител на компанията „Токио Електрик“ Каору Ешида.

Подобни изявления би трябвало да успокоят хората, но МАГАТЕ твърди обратното: по данни на тази международна агенция равнището на радиация в град Маебаши, който е само на някакви си 100 километра от Токио, превишава нормите десет пъти.

Според последните актуализирани данни от страховитото бедствие в Япония загиналите са 2700 души, а 3700 се смятат за изчезнали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *