29/03/2024

Еврокомисар Йотингер: Проектът за АЕЦ „Белене“ да се ревизира!

Еврокомисарят по енергетиката Йотингер

Проектът за строителството на „АЕЦ Белене“ в България трябва да бъде преразгледан, заяви пред радио „Дойчландфунк“ европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер – още подробности за „Белене“ вижте тук.

Йотингер отбеляза, че проектът „Белене“ е открит и сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност, за което е необходимо да се направят допълнителни изследвания, цитира го ИТАР-ТАСС.

Вчера стана ясно, че заради инцидента в апонската АЕЦ „Фукушима“1 енергийният министър Трайчо Трайков ще поиска допълнителни разяснения и гаранции и от производителя, и от Международната агенция за атомна енергетика за сигурността на новия реактор за АЕЦ „Белене“.

Според Йотингер за „Белене“ има въпроси по финансирането на проекта. По проекта в момента няма европейски инвеститори, припомня ИТАР-ТАСС. Само Русия проявява интерес за строителството й, но след случилото се в Япония този проект, както и всички други, включително вече стоящите се ядрени електростанции, трябва да бъдат анализирани отново по отношение на тяхната безопасност.

На срещата на енергийните министри и ядрените експерти от ЕС днес в Брюксел трябва да се обмисли дали Европейският съюз може един ден да се откаже от ядрената енергетика, заяви междувременно пред германската телевизия А Ер Де Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс. Той призова участниците в срещата да координират политиката на ЕС в светлината на японската ядрена криза и след като Германия вчера замрази планираното продължаване на живота на ядрените си централи.

Трябва също така да повдигнем въпроса дали ние в Европа в обозримо бъдеще можем да осигурим енергийните си нужди без ядрена енергетика, каза еврокомисарят.

Вчера Швейцария обяви, че замразява проектите си за обновяване на атомни електроцентрали, а Германия отлага решението си за това.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *