26/04/2024

Тъстовете на Цветанов – със „странни“ доходи от 150 хил. лева

Цветан Цветанов

Служители на Националната агенция за приходите (НАП) са предоставили на редакцията на вестник „Галерия“ данни, според които приходите и разходите на тъщата и тъста на вътрешния министър Цветан Цветанов за времето от 2004 до 2009 г. се разминават с около 150 хил. лв.

Това съобщиха на пресконференция в БТА главният редактор на вестника Кристина Патрашкова и заместникът й Явор Дачков.

Според двамата семейството Васил и Стефанка Георгиеви трябва да бъдат разследвани за пране на пари, а комисията „Кушлев“ да запорира имуществото им.

Утре НАП трябва да обяви своите резултати от проверката на имущественото състояние на вицепремиера Цветанов пред  парламентарната комисия за борба с корупцията. Според представителите на вестник „Галерия“ ще бъде обявено, че министърът е получил заем за липсващата сума от близък приятел. Те не изключиха, че като заемодател ще бъде посочен певецът Веселин Маринов и поискаха НАП да провери и неговите доходи.

Патрашкова и Дачков обясниха подробно какви приходи от пенсии и дивиденти са получили двамата близки роднини на министъра, изброиха и какви режийни разноски са плащали, както и посочиха разходите им за имоти и дарения за дъщеря им и зет им. Според изчисленията на „Галерия“  разходите на Христови са за 204 хил. лв., а приходите – 47 хил. лв.  Патрашкова и Дачков смятат за укоримо и че Христови разполагат с общо 14 банкови сметки.

От изданието представиха и справки за пътуванията на Цветанов в чужбина преди да е станал министър. Това е станало 34 пъти, включително до Обединените арабски емирства и САЩ , докато Цветанов бил безработен, а после – зам.-кмет.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *