19/04/2024

Държавата си иска обратно подарените на Симеон дворци и гори!

Симеон Сакскобургготски може и да се прости с имотите си България, които щедро му поднесоха на тепсия родните политици-блюдолизци. Държавата ще си иска дворците „Врана“, „Царска Бистрица“ и „Ситняково“. Това става ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие.

То е базирано на заключение на адвокатските кантори, наети по казуса с царските имоти. Според правните анализи, държавата може да заведе дела и да си поиска резиденциите, които бяха върнати на фамилията Сакскобургготски.

Дворците са прехвърлени незаконно на наследниците на цар Борис III, установили проф. Владимир Петров и адв. Любомир Денев и адвокатските кантори „Владимир Дончев“ и „Савова и сие“. При завеждането на исковете ще бъдат поискани и данъчните оценки на палатите.

Предстои екипът на Росен Плевнелиев да наеме външни юристи и за имота в Саръгьол.  В края на 2009 г. кабинетът поиска да се отнемат върнатите на Симеон и сестра му гори и земи. Царското семейство получи дворците „Царска Бистрица“, „Ситняково“ и „Саръгьол“ с решение на правителството на НДСВ. А тогавашният областен управител Олимпи Кътев ги деактува.

Дворецът „Врана“ бе върнат на Симеон от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Още тогава възникнаха много спорове и дискусии дали има законови основания имотите да се прехвърлят на царското семейство. Юристите твърдят, че бившата къща в с. Слатина, придобита от княгиня Евдокия Фердинандова, е възстановена правилно на наследниците й Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза и държавата няма правно основание да си върне имота.

Първоначално земеделското министерство заведе иск срещу бившия премиер. Държавата си поиска около 16 000 дка земи и гори, върнати на бившия цар. Още тогава от аграрното министерство признаха, че държавата трудно ще си върне 1400 дка от спорните гори, които Сакскобургготски е продал на трети лица. Бившият лидер на НДСВ дори не беше отразил сделките в имуществената декларация пред Сметната палата.

През декември 2009 г. парламентът гласува мораториум, с който на Сакскобургготски се забранява да извършва всякакви разпоредителни сделки с имоти. През юли мината година стана ясно, че земеделският министър Мирослав Найденов е сезирал Софийския окръжен съд с искова молба на държавата да бъде възстановена стойността на добивите, получени от възстановените гори.

www.standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *