26/04/2024

Изчислиха цената на планетата Марс – 14 хиляди долара!

Червената съседка на Земята - Марс

Пет билиарда долара, или изписани като цифра – 5 000 000 000 000 000 долара, струва към настоящия момент … планетата Земя. Това представлява брутният вътрешен продукт на света умножен по пет. Тази цена е изчислена според калифорнийския астрофизик Грег Лафлин.

Според него една планета струва по-скъпо, когато звездата е по-стара, когато има по-малка маса от звездата си и маса, сравнима с тази на Земята. Цената зависи също от това колко светлина получава планетата, колко отдавна е открита и дали звездата й има силен блясък.

По същата формула ученият оцени Марс на повече от скромните 14 000 долара. „Изглежда малко, но е реалистично, защото ще загинете пет секунди след като сте стъпили на планетата“, обяснява той.

Екзопланетата Gliese 581, която нашумя в последно време като двойник на Земята, пък получи стойност от едва 160 долара. Което според учения показва колко нереалистично е да мислим, че ако един ден нещо се случи със Земята, можем да се пренесем на нея.

Дали тези изчисления за коректни? Сигурно ще се намерят и кртици. По-важното е, че поне засега на никой не му е хрумнало, че може да стане собственик на цялата планета…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *