29/03/2024

Хъбъл изпрати вълнуваща снимка на мъглявина за рождения си ден (видео)

Космическият телескоп Хъбъл направи вълнуваща нова снимка на знаменита мъглявина, с което отпразнува своята 23-годишнина от началото на взирането му във вселенските дълбини.

Орбиталната обсерватория Хъбъл, която бе въведена в действие на 24 април 1990 г., засне мъглявината Конска глава в инфрачервена светлина, като по този начин накара заслоняващите завеси от прах да покажат скритите си особености. „В резултат се получи много ефирна и крехка на вид структура с тънки газови гънки, която много се отличава от снимките на мъглявините във видимия спектър на светлината”, написаха на 19 април служители в мисията. Новите наблюдения позволяват на астрономите да създадат ослепително видео на мъглявината Конска глава на основата на фотографиите на Хъбъл.

Тази мъглявина, известна още и с названието си Barnard 33, се намира на около 1500 светлинни години от Земята в съзвездието Орион. Конската глава е огромен междузвезден облак от газ и прах, както и другите мъглявини, а светлината от близките звезди й придава красив блясък.

Обектът е популярна за наблюдение цел и Хъбъл направи много снимки в продължение на годините си на работа в Космоса, в това число и през 2001 г., когато отпразнува 11-та си годишнина.

Впечатляващият стълб на Конската глава е съставен от по-траен материал, отколкото облаците на съседните мъглявини, които вече се разсеяха. Но стълбът се разпада и след около 5 милиона години, както казват астрономите, Конската глава ще изчезне.

Космическият телескоп Хъбъл се прочу в света със своите фотографии. С широкоъгълната камера на телескоп 3, който бе монтиран в открития космос от астронавти през 2009 г., се заснемат ясни изображения в инфрачервения диапазон, обясняват изследователите. Хъбъл в сътрудничество с НАСА и Европейската космическа агенция вече е извършил повече от 1 милион научни наблюдения от момента на изстрелването му през 1990 г. и продължава своята работа.

Дълго чаканият наследник на Хъбъл – космическият телескоп Джеймс Уеб се планира да стартира през 2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *