02/05/2024

Уикилийкс: Кухи и неискрени реформи в България!

Нанси Макълдауни, снимка на Дарик

Колко жалки сме в очите на света разкриват поредните секретни дипломатически доклади, публикувани в скандалния сайт на австралиеца Джулиан Асандж Уикилийкс.

Бившата посланичка на САЩ в България Нанси Макълдауни стига до извода, че само тоягата върши работа. Според нея натискът на ЕС чрез мониторинговите доклади и отнемането на еврофондове са единствените начини за постигане на резултати в България.

Смайващо е отчаянието от куците и неискрени реформаторски усилия на българското правителство на Сергей Станишев, продължава дипломатът. Като цитира  надеждни контакти, тя съобщава, че брюкселски еврократи са нарекли умората от разширяването на ЕС „Българска пауза“, докладва Макълдауни на САЩ.

Това още повече помрачава лошия образ на България в ЕС, обобщава бившата посланичка у нас.

Предишният посланик на САЩ пък – Джеймс Пардю, цитиран от Уикилийкс, посочва, че организираната престъпност в България има корумпиращо въздействие върху всички български институции, включително правителството, парламента и правосъдието.

Под всички тези анализи и заключения на американските дипломати всеки обикновен българин се подписва с две ръце. Това е основната тема и констатация на всеки разговор в истиския – „народния парламент”. Но какво от това – при положение, че пълниш личните си сметки с милиони и милиарди, задигани ежечасно от този народ. При шума на реките от откраднати най-безсрамно пари всякакви морални скрупули дават заден.

Така че Българската пауза не е само за ЕС. Обикновените хора са непрестанно в Българска пауза – далеч от човешкия живот, докато се гърчат, за да оцелеят чисто физически…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *