06/08/2020

Слънчево затъмнение днес – дано се разминем с бедствията!

Пълно Слънчево затъмнение ще има днес в Северна Америка, Западна Европа и някои части от Азия, съобщават астрономите. В България затъмнението ще е частично.

Мощните гравитационни сили от подреждането в редица на няколко небесни тела често предизвикват тежки природни катаклизми – събуждат вулкани, предизвикват земетресения вероятно от напрежението, което оказват върху крехката земна кора.

Нека си припомним катастрофалното земетресение в Турция, което беше само няколко дни след пълно слънчево затъмнение на 11 август 1999 г.

Днес вече бе съобщено, че действащият вулкан Етна в Италия се е събудил…

Остава ни да се молим на Бога този път да не се случват трагедии.

Над България Луната ще закрие над 80% от слънчевата повърхност. Сянката й ще докосне най-напред северната част на Алжир и ще продължи да се движи на изток.

У нас затъмнението ще започне в 9,03 и ще завърши в 12,02 ч. Максималната му фаза ще бъде в 10,28 ч. Явлението ще може да се наблюдава най-добре в северните части на страната, където фазата ще е най-висока.

Пълно притъмняване не се очаква.

Затъмнението може да се гледа с невъоръжено око, но за не повече от 1-2 сек, тъй като има риск от увреждане на зрението, предупреждават специалистите. Препоръчва се използване на специални филтри, които спират ултравиолетовата светлина.

(Visited 214 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *