29/03/2024

Челен опит: Не плащаш данъци? Наказан си със…серенада!

Родната къща на най-известния сопотчанин - Иван Вазов

Оригинален и напълно в духа на пацифизма метод за събиране на неплатени данъци измисли кмет на малко българско градче. И се оказва, че ефектът от прилагането му е повече от добър.

Вече няколко дни пред портите на най-големите данъчни длъжници на Сопот застава Мъжката вокална група и започва да пее патриотични песни.

Веселин Личев – кмет на Сопот и Съветът за икономическо развитие на общината установили, че не се плащат туристическите такси.

В града има около 1000 места за нощуване, повечето от които разпределени в малки семейни хотели, а книгите за гости не са попълнени и всички хотелиери представяли туристите си като роднини, съобщава БТА. Кметът уточни, че таксите са между 15 и 18 лева на година, което по думите му е изключително ниска тарифа.

Вокалната група минава от къща в къща, от фирма на фирма на длъжници и от улицата изпълнява по няколко патриотични песни. Само през първите 2-3 дни са събрани близо 20 000 лева.

Жителите на Сопот са горди и честолюбиви хора. Ето защо борчлии, до които агитката все още не е стигнала, хукват да се издължават, за да не се излагат, коментира Веселин Личев.

Окуражен от резултатите сопотският кмет възнамерява и догодина да използва серенадата като средство за повишаване на доходите Община на Сопот.

One thought on “Челен опит: Не плащаш данъци? Наказан си със…серенада!

  1. Абе, наистина много добро средство… За съжаление е приложимо само за малки общини, където всички се познават – особено ако са в един бранш. За общини като Пловдив,Варна или София се страхувам , че не биха стигнали фолклорните певци,ако ще да ги събираме от цялата страна.
    Всъщност именно анонимността на длъжниците /или нарушителите/ Е онова тяхно предимство , което ги кара да продължават с безобразията!
    Браво на кмета на Сопот!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *