19/04/2024

Трайков: Референдумът – развалена стока в демократична опаковка

Започнах с писмото на RWE буквално от първия ден, в който станах министър и въз основа на това писмо водехме преговорите. Писмото, в което RWE дава своята оценка за цената, винаги е било налице.

Това каза пред Нова телевизия бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета „Борисов“ Трайчо Трайков, цитиран от БГНЕС, по повод кашона с писмата между RWE и НЕК.

Трайков бе освободен от поста си след посещението на правителствена делегация в Катар, което бе провалено поради липса на инвеститори. Тогава той коментира, че оставката му е заровена не в „катарските пясъци“, а в „студените сибирски ледове“, зад които някои подразбраха именно АЕЦ „Белене“.

Според него по-голямата интрига беше в тези писма, в които година преди края на мандата на Тройната коалиция ръководството на НЕК е уведомявала тогавашното ръководство на МИЕТ, че RWE не са съгласни.
„Ако трябва да бъда напълно честен, няма да мога да ви кажа дали знам това, защото съм виждал писмата или защото са ми казали от RWE, но със сигурност винаги сме знаели, че RWE не бяха съгласни нито с Допълнение 5, с което е поръчано оборудването за над 600 млн. евро, нито с начина, по който са се водили преговорите по основния договор. Другият голям проблем беше, че чак до края на мандата на Тройната коалиция българската страна не е давала отговор откъде ще вземе своите 5 милиарда“, обясни Трайчо Трайков.

Авторите на референдума предложиха една развалена стока в демократична опаковка и всъщност въпросът беше – съгласни ли сте да си я купите и да я изхвърлите, или да си я купите и да я изядете, образно описа ситуацията Трайков. Не съм сигурен, че някой спечели нещо, заяви още той и призна, че не е гласувал на референдума,.

Според него гласуването може да се разтълкува по няколко начина. От тези, които са гласували „не“ – някой са гласували против „Белене“, други против ядрената енергетика въобще, трети против „Белене“, но за 7-ми блок в Козлодуй, четвърти против „Белене“ и 7-ми блок, но за продължаване на 5-ти и -6-ти блокове. Така че огромен е рискът вие да сте гласували за едно, а отговорът ви да бъде изтълкуван по друг начин, заяви Трайков.

Въпреки това най-големият проблем според него е, че дори въпросът да е бил кристално ясен, от този референдум не произтича нищо. Хората казаха на политиците, че са достатъчно зрели и разбират, когато им се продава стока менте, посочи бившият министър.

 http://dnes.dir.bg/news/Parviat-referendum-aetz-belene-rwe-traicho-traikov-12938111

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *