09/05/2024

Андрей Луканов към „богоизбрани“: Назначавам ви за милионери!

Застреляният на 2-ри октомври 1996 бивш министър-председател Андрей Луканов буквално назначил червените милионери в нова България, която се опитва да строи капитализъм вече над 20 години.

Повеие 150 са „богоизбраните“ на бившата комунистическа власт, получили кредити от милиони левове в първите години на прехода. Това призна в предаването „Тази неделя“ по Би Ти Ви най-известният фараон, създателят на фалиралата „Ийст Уест Интернешънъл Груп“ Иво Недялков.

За първи път в прав текст Недялков разказа за знаменателната среща през ноември 1989 година, когато Андрей Луканов събира избраниците на среща и ги приветства с думите: „Назначавам ви за милионери!“

Впоследствие много се говори за тази първа среща като за раздаване на куфарчета с пари. Недялков обясни, че ситуацията не била точно такава. „Просто огласи решение, според което държавата ще даде възможност на фирми да се кредитират от банките. Бяхме кадри, на които се разчиташе, че могат да свършат работа.“

По това време бъдещият фараон е собственик на първото частно заведение на „Витоша“. „Идваха при мен много хора, включително криминално проявени. Веднъж дори ми върнаха колата, която предишния ден ми бяха откраднали“, разказва той. Точно в този период, когато народът масово притежава една панелка и стар „Москвич“, Недялков тегли кредит от 17 милиона лева.

Твърди, че впоследствие го е изплатил до стотинка. „Срещу парите не са ми поставяни условия. Аз нямам вина за фалита на „Ийст Уест интернешънъл“. Държавата е тази, която не създаде правила. Тя има вина за провала ни, защото е длъжна да пази акционерите“, разказа бизнесменът. „Какви скрупули да имам? Аз съм имал най-чисти намерения. Внесъл съм милиарди запалки „бикчета“, стотици контейнери с чадъри. Ако съм виновен, щях да си отрежа сам главата“, допълни фараонът.

По думите му част от останалите „назначени богаташи“ попадат в списъка с кредитните милионери. Други се възползват от курса на долара и връщат значително по-малки суми.

Недялков обаче отказа да спомене конкретни имена на присъствалите на срещата. Призна, че сред тях са застрахователи и покойни вече босове. За участвали в схемата политици той не можа да се сети.

През 1994 година парите на над 5500 вложители потънаха във финансовата структура, а самият Недялков беше обвинен в присвояването на 140 хиляди евро. Очаква се до дни Върховният касационен съд да се произнесе с окончателно решение по случая.

Говори се, че застреляни милионери като Илия Павлов, Емил Кюлев, Иво Карамански са „натрупали“ първите си милиони именно благодарение на тази среща. А после очевидно са забравили да отчисляват колкото трябва на когото трябва и куршумите ги застигнаха…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *