26/04/2024

Подценяване и огорчение – причина за разтърстващото двойно убийство!

Жестокото убийство на майка и 7-годишно момче в Кърджали, което разтърси България, е по семейни причини. Мотивите на 17-годишния убиец са свързани с взаимоотношения в семейството, които имат дълга предистория и не са свързани с някакъв конкретен повод.

Това разкри на брифинг в МВР комисар доц. д-р Неделчо Стойчев, директор на Института по психология към МВР, предаде „Фокус”. Доц. Стойчев обясни, че 17-годишният Джунеит е извършил престъплението поради това, че във времето назад е срещал трудности при взаимоотношенията с майка си и най-вероятно братчето му за него е било нопоносима конкуренция.

Пресният мотив за извършване на престъплението е един скорошен скандал с майка му по отношение на това дали е достатъчно добре подготвен за урок по химия, посочи Стойчев. Според него,  когато има натрупване на такива преживявания, които засягат честолюбието на един подрастващ младеж, те могат да доведат до неконтролируеми действия, когато той е в състояние на афект.

Психолозите са уточнили, че в годините назад младежът не е бил възнаграждаван от семейството си. Той сега се разкайва и затова е направил пълни самопризнания, дори не е прикривал престъплението, изтъкна Стойчев.

Доцентът заяви, че се изясняват други хипотези по отношение на цялостната ситуация в семейството –  какво е мястото на бащата в него. Братчето е задушено и е убито, защото е станало свидетел на престъплението. Малкият брат не е убит на покрива.

Подценяването и въобще – неглижиращото отношение от страна на майката към сина, е в основата на формирането на неговата мотивация за убийството, смята психологът. Той подчерта, че решението за убийство е взето ситуативно и не е обмислено.

По отношение на механизма на убийството на майката – нанесени са многобройни удари с нож, като смъртта е настъпила в следствие на кръвозагуба. Ножът все още се търси.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов изказа благодарност на прокуратурата, тъй като всички процесуално-следствени действия в Кърджали са извършени под наблюдението на зам.-окръжния прокурор.

„Това е изключително тежък случай. Убеден съм, че всеки един родител може да си направи равносметка, но се надявам, че подобни инциденти трябва да бъдат ограничавани и това зависи донякъде и от поведението на родителите в семейството. Това момче през последните три години не е получавало подаръци от майка си.

Той е искал да отиде в София и да положи изпит за Кеймбридж. Парите, приготвени за това, са похарчени за други материални придобивки от семейството.

Това е една семейна драма, която не бива да обременява гражданите на Кърджали”, коментира министър Цветанов.

Той допълни, че младежът, извършил убийствата, е с много добри интелектуални качества. Той е бил изключително ученолюбив и доста добър ученик.

Гневът, а може би и пубертетът, са лоши съветници. Съдбата на това дете от тук на татък вече е ясна – един съсипан живот…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *