26/04/2024

Баневи остават без яхтено пристанище – срутват го

Фамилия Баневи е бясна от случващото се

„Фрапираща некомпетентност“, „тотално погазване на правото на собственост“, „абсолютен геноцид върху бизнеса“.

Така бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения Банева определиха днешната акция на ДНСК за разрушаването на съоръжения в морския им курорт „Русалка“. Още сутринта служители на регионалния строителен контрол започнаха да събарят т.нар. яхтено пристанище в курорта.

Според Николай Банев става въпрос за буна, която е публична държавна собственост. Тя е била построена още преди приватизацията на курорта и укрепена по-късно с бетонови елементи заради ерозия. Той потвърди думите си и с решение на зам. началника на ДНСК Георги Даракчиев от август 2008 г. Според документа, който е издаден след заповедта за събаряне на буната, са дошли нови данни, че той е съществувал, а не новопостроен.

За доказателство се приема геодезична снимка от 1997 г.- година преди приватизацията на курорта. Така в документа е записано, че „няма основание за предприемане действия по изпълнение на заповедта за премахване на строежа“.

Според Николай Банев това, което се случва в момента в курорта е, че се преминава незаконно през частна собственост и се разрушава публична държавна собственост. От думите му стана ясно и че вижда лична атака в акцията. „В момента в „Русалка“ има една шайка престъпници и не знам кой стои зад тях“, каза той, допълвайки „ако поръчката е от Бойко Борисов, то нека да каже, а ако не – да се оправдае“. „В мое лице той вече има един враг и то не заради смешната буна, а заради потъпкването на права“, допълни още бизнесменът.

Съпругата му Евгения Банева пък коментира, че това, което се случва е „абсолютен геноцид върху бизнеса“ и че са „репресирани“.

Николай и Евгения Баневи са взели решение да потърсят персонална отговорност от всички, замесени в случая. Те допуснаха възможността да се стигне и до международни институции. Днес е било изпратено писмо до министерството на околната среда заради изхвърлянето на отпадъците от разрушаването в морето. Ще бъде поискано и възстановяване на сумата, дадена за подобрения за буната, от регионалното министерство, обясни още Евгения Банева.

www.dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *