19/04/2024

Изненадааа! Цоло Вутов катурна Божков от трона на богатството!

Това е най-богатият българин към днешна дата - Цоло Вутов

След като години наред за най-богатия българин / в това число и в задгранични класации/ беше посочван Васил Божков, изненадващо към днешна дата най-богатият бизнесмен на родна семя се оказа Цоло Вътов. Изненадващо, защото неговото име и бизнес съвсем не са били тема № 1 в медиите.

Богатството му се изчислява на 438.2 млн.лв.

Цоло Вутов е управител и съсобственик на 50% от групата „Геотехмин“, която има
дейности в минната индустрия и строителния бранш.

След Вутов в класацията на „Пари“ се подреждат председателят на съвета на директорите на „Петрол Холдинг“ Митко Събев (414.7 млн. лв.), Иво Каменов и Марин Митев (296 млн. лв.), представляващи „Химимпорт“, и собственикът на „Агрохолд“ Васил Златев (286.7 млн. лв.).

Най-богатата дама в България е половинката на министър-председателя Бойко Борисов Цветелина Бориславова. Тя е основен акционер и председател на надзорния съвет на СИБАНК. Днес дамата продаде дяловете си в банката и прибави към богатството си нови 141 млн. лева. В класацията обаче, която е правена преди днешната сделка тя е на скромното 13-о място с богатство от 219.8 млн. лв.

„Най-бедният“ в класацията е Татяна Сотирова, съдружник в елекомуникационната компания „Булсатком“, за която е изчислено, че има богатство в размер на 36 985 млн. лв, съобщава вестник „Пари“.

Изпълнителният директор на вестника Лилия Апостолова посочи пред БНР критериите при подбора на най-заможния българин. „Ние сме стъпили върху информация от Търговския регистър. Извадили сме основни показатели на около 1000 фирми и това е много, много голяма работа.Това всъщност е различното. За нашата класация, ние като бизнес вестник, това, което в важно за нас, бизнесите, които генерират приходи и печалба.

Ние се интересуваме от работещи бизнес модели, а не от как някой примерно би
искал да демонстрира или демонстрира успех“, обясни Апостолова.

Предишният топ богаташ на България ту беше наричан милиардер, ту милтимилионер. Няколко негови компании обаче неотдавна изпаднаха в несъстоятелност. Малко след това пък актуална стана темата за изкуствените фалити, при които каквото е останоло от фирмите отива в ново дружество, а дълговете, в това число и към държавата, остават във фалиралата компания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *