26/04/2024

За първит път: Българин проби във Формула 1!

Владимир Арабаджиев

За първи път българин ще се състезава във формула 1! Пловдивчанинът  Владимир Арабаджиев ще участва в тестовете на пистата „Яс Марина“ в Абу Даби с екипа на Лотус във Формула 1 на 16 и 17 ноември.

Така Владо става първият българин, който ще яхя автомобил от най-високите серии в моторния спорт като професионалист.

Арабаджиев ще участва в така наречената програма „Young Driver Test“, която се провежда на модерното съоръжение в столицата на Обединените Арабски Емирства. Ще му бъде предоставен автомобилът Лотус Косуърт Т127, който се състезава през сезон 2010 в най-високоскоростната надпревара. Същия болид в момента карат Ярно Трули и Хейки Ковалайнен.

Програмата, по която ще тества Владо, е разработена от Лотус Рейсинг. Тя има за цел да разчете способността на пилотите да се приспособят към болид от Формула 1. Българинът има опит от сериите GP2 и във фокуса на изпитанията ще попадне техниката на управление, която той е изградил от досегашната си кариера.

Освен това ще бъдат сваляни данни от телеметрията и от всички сензорни устройства, разположени в автомобила. По този начин хората от екипа ще следят за работата на пилота с гумите, аеродинамиката, двигателя и трансмисията. Друг екип пък ще оцени психическата зрялост и състояние на състезателя по време и след управлението.

„Невероятно! Много съм развълнуван от поканата за участие в този тест!
Лотус Рейсинг Тийм е един от най-професионалните отбори във Формула 1. Екипът е нов и дебютира отново през тази година, а отчете невероятен напредък. Да карам кола от Ф1 на една от любимите ми писти е сбъдната мечта за мен“, каза развълнуван Владо.

„Ще дам 100% от това, на което съм способен. Това е една невероятна възможност. Подобен шанс не се дава всеки ден! Това е голяма и важна стъпка. Ще дам всичко от себе си за Лотус, за своето семейство, за спонсорите си, за моя мениджър и за страната си“, каза още Арабаджиев.

Главен „виновник“ за това участие е мениджърът на пловдивчанина – Найджъл Гордън-Стюарт.

„Това, че Владимир ще работи с такъв професионален отбор е важно за израстването му“, коментира той.

В същото време своите изпитания ще проведат и други пилоти: Това са Пастор Малдонадо, Сам Бърд, Гари Пафет, Оливър Търви, Диамброзио, Даниел Рикардо и Михаил Алешин. Те ще карат за Мерцедес GP, Макларън, Рено, Ред Бул и Испания Рейсинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *