09/05/2024

Не подценявайте хипогликемията. Кога застрашава живота?

При кръвна захар 70 mg/dl в отговор на хипогликемията организмът задейства ред биохимични процеси, с които да компенсира липсата на „гориво“. Черният дроб започва да използва натрупаните запасите от гликоген. Активизират се редица хормони и процеси, свързани с тях. Повечето хора не усещат този процес и той рядко е придружен от клинични симптоми. Организмът намалява количеството инсулин, което  синтезира, за да стопира по-нататъчния спад на захар в кръвта.

Симптомите на хипогликемия варират. Въпреки това обаче повечето от тях могат да се усетят при ниво на кръвната захар около 60 mg/dl.

Първата група симптоми, които се изявяват при хипогликемия, са от страна на нервната система – адренергичните. Пациентите обикновено описват:

* намират се в нервно, превъзбудено състояние,
* потят се,
* изпитват топли вълни,
* наблюдават треперене на тялото си,
* чувстват физическа слабост,
* проявява се силно сърцебиене,
* често се срещат и затруднения при говор.

Голяма част от болните с диабет при терапията им с медикаменти или инсулин, също се оплакват от периодична поява на тази симптоматика. При инсулин резистентните пациенти, когато нивото на инсулина се покачи рязко, обикновено известно време след нахранване, също се наблюдава рязък спад на кръвната захар и състояние на хипогликемия, поради което те следва да бъдат особено предпазиливи.

Всеки, който е изпадал в състояние на хипогликемия, може да опише чувството на „вълчи глад”. Силното чувство на глад, както и симптомите на хипогликемия, преминават след нахранване.

Подобно състояние – при което се наблюдават изброените симптоми на хипогликемия, чувство на глад и желание веднага да се хапне нещо – не е за подценяване, напротив. При хипогликемия мозъкът все още използва циркулиращата захар в кръвта за гориво. Симптомите налагат засегнатият да обърне внимание на състоянието си и предприеме мерки, които да повишат кръвната захар преди това да се е отразило по-сериозно на мозъка.

В случай, че не се поеме храна, нивото на кръвната захар продължава да спада. При стойности около 50 mg/dl мозъкът престава да се храни, след което симптомите рефлектират върху поведението. Наблюдават се обърканост, сънливост, промяна на настроението, кома и удар.

www.puls.bg съветва:

Хипогликемията се контролира успешно като се поемат лесноусвоими захари. Редовният прием на течности, сокове, напитки със захар са добър вариант. 15 г захар е дозата, която коригира нивото на кръвната глюкоза. В случай, че състоянието не се подобри след 10 минути, трябва да се поемат още 10-15 грама захари. При условие, че не настъпи подобрение след третата доза, пациентът следва да се приеме в болнично заведение за терапия.

10-15 грама захар се съдържат в 180 мл безалкохолна напитка, 3 малки захарни бонбони, 4 чаени лъжички захар. Кексът, бисквитите или други сладкиши, не са подходящи при хипогликемия, тъй като комбинацията от захар, мазнини и белтъчини се усвоява по-бавно от организма, което не е препоръчителен вариант при наближаващо състояние на глад на мозъка.

След като е преодолян критичният момент и организмът получи необходимото му гориво, трябва да се премине към вариант на хранене, който да осигури дългосрочно поддържане на нормално ниво на кръвната захар. Хапването на половин сандвич е добро решение.

В случай, че хипогликемията не е инцидентно състояние се налага лечение. Обикновено се изписва глюкагон. Глюкагонът като лекарствено средство се произвежда от екстракти на животински черен дроб. Приема се орално или под формата на инжекции мускулно при хипогликемия. Лекарството започва да действа след минути в продължение на час и половина. И тук, за да се осигури дългосрочно стабилно ниво на кръвната захар се налага прием на храна. При положение, че след лекарството не настъпи подобрение на състоянието, следва да се потърси бърза помощ за интравенозно въвеждане на глюкоза.

При епизоди на хипогликемия следва да се установи дали състоянието е вследствие на прием на медикаменти или терапия с инсулин. Нивото на кръвна захар трябва да се следи постоянно. От компетенциите на специалиста е да прецени дали състоянието на пациента може да се коригира чрез промяна на хранителния режим или/и чрез прием на медикаменти.

За да се избегнат животозастращаващи ситуации, хората с диабет или тези, които често изпадат в хипогликемични епизоди, е редно да проверяват редовно нивото на кръвната си захар, както и задължително преди шофиране, работа с машини или физическо натоварване.

Засегнатите следва да носят винаги със себе си, в автомобила, на работа или при разходка, източник на бързи въглехидрати, за да могат да реагират при спад на кръвната захар. При медикаментозно лечение стремежът е да се намали нежеланият ефект от лекарствата и да не се допуска изпадане в хипогликемия. Препоръчително е хората, склонни към хипогликемия, да избягват екстремното физическо натоварване и консумация на алкохол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *