27/04/2024

Уникална схема за източване на европари разнищва полицията

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов обяви, че тече полицейска операция срещу източване на средства, за която ще получим адмирации от Брюксел. Той отказа повече подробности за акцията, но коментира, че схемата за кражби била уникална и в Европа ще бъдат учудени от начините, които някои българи са измислили да крадат пари, предаде БТА.
„Аз съм сигурен, че в Брюксел ще кажат: тези, които измислят подобно нещо, нямаме шанс да ги хванем“, каза премиерът и допълни: „Добре, че ние ги хванахме“. Той уточни, че се очакват подробности в следващите часове.

По-късно Дарик радио съобщи за полицейска операция, извършена в офисите на Областната служба „Земеделие“ във Враца. По неофициана информация са иззети папки с документи. Акцията не е потвърдена, не се знае и какво съдържат документите и дали се касае за злоупотреби със земеделска земя. Предполага се обаче, че става дума за операцията, за която говори Борисов.

През ноември миналата година бяха сменени директорите на Областна дирекция «Земеделие“, регионалната служба на Държавен фонд „Земеделие“ и на „Горско стопанство“ във Враца. Една от причините бе разкрита от Министерството на земеделието и храните, злоупотреба извършена от фирма „Мегагруп“.

След проверка по сигнали бе установено, че фирмата е декларирала неправомерно земеделски земи, като по проекти е заявила 3359 хектара с искане за 429 637 лв. За национални доплащания заявените хектари били 3049, а исканата сума – 283 487 лв. Фирмата е наказана за същите пари, като общата сума е 713 000 лв., съобщи тогава министър Мирослав Найденов.

Само преди дни ЕС обвини България, че е шампион по измами с еврофондове. Най-проблемна според тях е е земеделската програма САПАРД, където са зесегнати една пета от отпуснатите ни от Евросъюза средства. От общо 706 докладвани в Брюксел случая през миналата година, 376 са български, се казва в доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *