16/04/2024

Пиенето на много вода е плезно? За тялото – да, за кожата – съмнително…

Закоравялото клише, че пиенето на много вода – над литър и половина на ден, прави кожата на лицето копринена, е опровергано от поредното проучване, направено от специалисти от Великобритания.

Вестник Дейли мейл е направил собствен експеримент в тази насока. Проучването е продължило две месеца. Част от наблюдаваните дами са пиели по осем чаши на ден вода – едните чешмяна, другите – минерална. В минералната е имало и добавка на салицин. Салицинът е вещество, добивано от корите на върба. Той е и в основата на производството на аспирина. А е бил добавен във водата, тъй като има доказано противовъзпалително действие и помага в бората с пъпките по лицето.

Всяка от наблюдаваните дами е била заснемана преди и в края на експеримента със специална апаратура, която показва размера и дълбочината на бръчките.

И така резултатите: при пилите обикновена чешмяна вода бръчките намалели с 19 на сто, при останалите – с 24 процента. Според д-р Рита Ракус този резултат е толкава малък, че не си струва човек да се налива с вода, дори когато не е жаден, само заради постигането на някакъв резултат върху кожта, който никак не е гарантиран.

One thought on “Пиенето на много вода е плезно? За тялото – да, за кожата – съмнително…

  1. Абе, надали е случайно, че д-р Пиер Дюкан препоръчва комбинация между чисти белтъчини и голямо количество вода – ежедневно – като едно от най-мощните средства срещу целулита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *