26/04/2024

Астроном засече необикновен сигнал, идващ от дълбокия космос

Батал

Астроном от Австралия обяви, че преди две години е забелязал необикновен светлинeн  сигнал, излъчен от съзвездието Везни. В края на септември 2010 г. като топ новина светът обиколи съобщението, че във вселената е открита  планета, на която най-вероатно има живот.

Нека си припомним сензационната новина: Извън Слънчевата система е открита първата потенциално обитаема планета. Тя се намира на 20 светлинни години от Земята в съзвездието Везни.

Това се посочва в статията на астрономи от Калифорнийския университет в Санта Круз и Института Карнеги във Вашингтон. Масата на звездата Gliese 581, около която се върти планетата, е 31% от масата на Слънцето. Освен нея са открити четири планети с маса от  0,6% до 4 от масата на Юпитер.

Тази планета, наречена Глийзе 581 г, се намира точно в средата на т.нар зона за живот,  съобщава www.30dumi.pozizii.net. Също като нашата Земя. През 2007 г. астрономите са открили планети в орбита около Глийзе – „с“ и „d“, които са били разположени по краищата на зоната за живот. Като нашите  Венера и Марс. И не отричаха особено категорично, че на тях може да има живот под една или друга форма тъй като на планетите може да има течна вода.

Но на новооткритата планета „G“,  условията са по-добри от на всяка друга. И ако братя по разум съществуват, то те са точно на същата тази „G“.

Глийзе 581

Буквално на следващия ден, британски вестници публикуваха съобщение от д-р Рагбир Батал, астроном от Университета на Западен Сидни, който работи по програмата SETI – Търсене на Извънземни цивилизации. Ако се вярва на доктора, то още през декември 2008 г., той е получил  странен светлинен сигнал от района на Глийзе 581. Това означава, че събитието се е случило още преди да бъде установено, че има планета,  подходяща за живот – 581 g.

Тогава е било известно само,  че „s“ и „d“ са условно подходящи.

Д-р Батал, получилият сигнал от Глийзе 581, прави впечатление на един честен човек, изглежда като сериозен учен. Дали наистина  нещо е уловил?
Планетата Глийзе 581 G е около 3 пъти по-тежка от Земята. В диаметър е 1,2-1,4 пъти по-голяма. Средната температура на  екватора и е около 20 градуса по Целзий. На полюсите е мразовито както на Земята.

Откривателят на Глийзе 581 G, професорът по астрономия и астрофизика Стивън Фогт заяви: сто процента съм сигурен, че там  има живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *