24/04/2024

Атакуваха нелегална ислямистка организация организация

Ченгета атакуваха в няколко града подразделения на нерегестрирания нелегален клон на ислямистката организация Ал Уакф Ал Ислями. В специализираната операция участие са взели представители на МВР, ДАНС и прокуратурата.

Операцията е проведена на териториите на Благоевград, Пазарджик и Смолян, съобщиха от МВР. Извършени са обиски, претърсвания и изземвания на жилища и офиси, ползвани от нелегалната структура. Открити са голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред.

Иззети са и финансови документи, които сочат незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, коментира пред „Фокус“ говорителят на Окръжната прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова. Разследването е за периода 2008-2009 година, в която неизвестният засега извършител е ръководил и организирал група, която си е поставила за цел престъпления против републиката и изповядване на антидемократична идеология към насилствено завземане на властта и насилствена промяна на установения в Конституцията държавен и обществен строй.

Обиските са започнали в 7 часа сутринта на територията на община Велинград.
Изпратени са трима следователи, които още не са се върнали, за да се каже какви
доказателства са иззети. Става въпрос за движение, определяно като радикален ислямизъм – салатизъм, което е искало да утвърди в съзнанието на българо-мохамеданите, че целият свят трябва да бъде командван от ислямизма,  поясни Снежана Стоянова.

Фондация Ал Уакф Ал Ислами е учредена в град Айндховен, Холандия, и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия. След атентатите на 11.09. 2001 година централата й е закрита, след като са разкрити контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила мащабните терористични атаки, се казва още в официалното съобщение.

Обиски са извършени в офиси и жилища в общините Мадан, Рудозем и Доспат, уточниха по-късно от прокуратурата в Смолян.

Междувремнено кметът на сатовчанското село Кочан Румен Орачев съобщи пред Фокус, че служители на ДАНС са извършили проверка в дома на местния имам. Нямам представа какво е констатирано след проверката. На мен хора от селото ми казаха, че това се е случило, обясни още кметът на село Кочан.

Подобна проверка от ДАНС са направили в село Аврамово и други села в област Благоевград. По-късно стана ясно, че жителите на гоцеделчевското село Лъжница стоят пред дома на имама Мохамед Камбер. Сред тях са и кметът на селото Байрам Разманов, бившият районен мюфтия Айдън Мохамед, както и областният председател на ДПС-Благоевград Ведат Хюсеин.

Те разговарят с хората и ги уговарят да пуснат органите на ДАНС да излязат с намерената от тях литература в къщата. Самият той също излязъл пред хората и обяснил, че служителите на ДАНС и полицията са влезли в дома му около 6 часа тази сутрин със заповед за обиск. Иззели касети, дискове, компютър, книги на арабски език, както и списание, издавано от Главно мюфтийство. Той и неговите близки казаха, че са стресирани и обидени от това отношение.

В дома на имама се намират шестима служители –  двама от ДАНС и двама от РПУ-Гоце Делчев. Полиция има и в самото село, за да се избегнат евентуални сблъсъци. Хората, които са се събрали пред дома на имама, са категорични, че ще пуснат служителите да си тръгнат при условие, че оставят книгите, които са намерили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *