29/02/2020

Нова заплаха: И комарите започнаха да ни убиват

Комари, преносители на западнонилска треска, причиниха смъртта на трима души в южната ни съседка Гърция,  алармира вестник „Република“,  В болниците в северната част на страната са настанени за лечение още десетки пациенти, които чакат диагноза. Смъртността при заболяването е 40%.

Българските лекари вземат проби от болни в инфекциозните отделения у нас, за да изолират вируса и да се запознаят с болестта.
„Заради наближаващата опасност у нас лекарите са започнали да вземат проби и от комари, кърлежи и гризачи, за да проучат вируса“, съобщи епидемиологът на здравното министерство д-р Ангел Кунчев.

Мерките са взети, защото в България болни от западнонилска треска никога не са били регистрирани и нашите доктори трудно ще разпознаят вируса.
„Той започва като всички останали вируси – с повръщане, висока температура, втрисане. С напредване на болестта се проявяват и специфичните симптоми. Западнонилската треска много бързо засяга мозъчната обвивка и се стига до менингит“, обясни специалистът.

Според него вирусът може да се пренесе в България чрез комарите и чрез туристите, които се връщат от почивка.
„Доказано е, че при смяната на климата се наблюдава изместване на тропическите заболявания към нетипични за тях територии“, добави д-р Кунчев.

Карта на Европейския център за контрол на заболяванията показвала още, че редките тропически вируси все по-често се засичат по балканските ширини. Епидемия от западнонилска треска се е разразила в Румъния преди около 10 години, напомни епидемиологът. Над 1000 души са починали от заболяването в САЩ за последните 10 години.

(Visited 62 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *