24/04/2024

Превърнахме и океана в сметище! Да видим как ще ни се върне!!!

По-скоро човекът ще изчезне, отколкото хората да научат морските животни да се хранят с найлон

В Атлантическия океан гъмжи от пластмасови отпадъци. Преобладаващата част от тях са от няколко милиметра, показват резултатите от пространно изследване на замърсяването на океана с пластмаси. То е осъществено от американски специалисти, съобщи Би Би Си.
В над 60 на сто от изследваните 6136 проби океанска вода от Атлантика е открита пластмаса. Учените от Асоциацията за морско образование, океанографския институт „Уудс Хол“ и Хавайския университет, са използвали фини мрежи за събиране на пробите.

Съсредоточаването на пластмасов боклук на определени места в океана се дължи на подводните течения и ветровете, заключават специалистите. На подобно място за половин час мрежите са хванали над 1000 частици. За сравнение – между 1986 и 2008 г. различни екипи са събрали общо около 64 000 опасни синтетични боклуци.

Равнището на замърсяване обаче е било относително стабилно през последните 22 години, въпреки че от началото на 80-те години глобалното производство и количеството генерирани пластмасови боклуци са се увеличили пет пъти, допълва „Ню Йорк таймс“, цитиран от Дневник.

Причина за укротяването на скоростта на замърсяване най-вероятно се дължи на по-строгите регулации през последните години, които категорично забраняват на кораби, яхти и лодки да изхвърлят отпадъците си в открито море.

„Химически проектираната издържливост и бавното биоразграждане помагат на тези синтетични полимери да устоят на океанската среда цели десетилетия“, казват от научния екип. Морските обитатели често се оплитат в по-големите боклуци от пластмаса, а други по погрешка поглъщат вредните отпадъци.

На този етап няма публикувъани изследвания за произхода на замърсяването, но повечето океанолози се обединяват около мнението, че преобладаващата част от пластмасовия боклук в Атлантика не се изхвърля от корабите, а от сушата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *