26/04/2024

Отрязани мераклийки за гвардейки вкарват военните в съда

Едната от кандидатките - Елена Кръстева

Отразяни мераклийки да бият крак с възрожденски униформи пред президенството на България наравно със стройните млади мъже повеждат съдебна битка с воненните. Габриела Гълъбова и Елена Кръстева, които са студентки, са подали искова молба в съда срещу военното министерство.

„Твърдим, че наредбата на министъра на отбраната, че жените принципно нямат право да кандидатстват за тази длъжност е незаконна, тя дискриминира жените“, обясни в студиото на „Тази сутрин“ по bTV Маргарита Илиева от Български хелзинкски комитет, адвокат на Елена Кръстева.

В наредбата на министъра от 2005 г. се посочва, че причините са чисто медицински – да не

©
Габриела Гълъбова

се увреждат детеродните органи на жените.

„За мен тази наредба е олицетворение на правата на жените в България, на тяхното състояние. Искам във всеки един момент да мога да избера професията си“, смята Габриела Гълъбова. Тя не била запозната със спецификата на всички дейности в армията, но според нея в Гвардейската част няма огромно натоварване.
Студентката обясни, че в други държави има жени гвардейки.
„Т.е. причините, които се изтъкват, като медицински, са въпрос на лични постижения“, коментира Габриела.

„С мен никой по никакъв повод не се е срещнал. Очаквах такава среща вече една година, откакто се води делото срещу министерството“, коментира по телефона  полк. Боян Ставрев, началник на Националната гвардейска част. Той добави, че е отправил публична покана към момичетата да се явят на конкурс за подбор на гвардейци.

„Изпълнението на гвардейската служба е свързано с полагане на труд при специфични условия – натоварването е голямо, включително при неблагоприятни метеорологични условия“, обясни полк. Ставрев.
Габриела Гълъбова обаче е категорична, че не вижда нито една причина, заради която жена да не може да изпълнява тези дейности.

Няма никаква дискриминация към жените в армията, каза миналата година началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов на семинар за опита на НАТО по отношение на равнопоставеността на половете в армията. Той отбеляза обаче, че към момента за жените има ограничения само за две армейски професии – службата на подводници и в гвардейската част. Тези ограничения са съобразени с физиологичните особености на жените, за да няма увреждане на детеродните им функции, обясни Симеонов.

През следващата година или най късно през 2012 г. при кандидатстване във висши военни учебни заведения ще отпадне изискването за пол, обеща през юни т.г. министърът на отбраната Аню Ангелов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *