18/04/2024

Гризачи на Марс и масови уволнения на сътрудници на НАСА (видео)

На качено в мрежата видео е показано как да се открие „скрито съкровище” на фотографиите, пристигащи от Червената планета.

През това време в НАСА назря скандал,  свързан с Марс, но още повече с Департамента по национална безопасност (DHS) и с неразбираемите мерки на повишена секретност. Стана известно, че около сто учени и инженери на НАСА са били принудени да напуснат работата си или да подадат оставка.

Скандалът – вижте източника тук.

„Още през 2007 г. Департаментът по национална безопасност по време на втората администрация на Буш постановила, че всички сътрудници в Лабораторията по реактивното движение в Пасадена, която работи по договор за НАСА и се управлява от Калифорнийския технологичен институт, трябвало да бъдат проверени на високо ниво, за да продължат да работят и занапред. Не било от значение, че никой от тях не се занимава с някаква тайна дейност (НАСА е невоенно научно учреждение, което не само че публикува своите изводи и открития, но и предлага активно участие на учените в изяви по цял свят).

За да продължат да работят в лабораторията JPL дори на учени, свързани с НАСА от десетилетия казали, че се нуждаят от достъп до високо ниво на секретност и безопасност, за да могат дори да влязат в помещението. Но за да получат този допуск сътрудниците трябвало да се съгласят да преминат през интензивна проверка на ФБР, както и да бъде проверена подробно цялата им досегашна история, включително и преди колежа.

След съгласието им следователите възнамерявали да се обърнат към съседи и стари колеги и да питат: употребявал ли е проучваният в миналото наркотици, алкохол, има ли регистрирани арести, как стоят нещата в семейството му и при децата му и много други неща, необходими за получаването на достъп до високо ниво на безопасност. Много от учените задали въпроса: защо ги подлагат на такова нахлуване в личния им живот, сякаш ще ги приемат на работа в ЦРУ или в някоя друга секретна служба.

В резултат около сто учени, ветерани от Лабораторията по реактивно движение напуснали или оформили предсрочното си излиза в пенсия, но не отворили вратата на своя личен живот за агентите на ФБР.
Какво искат да скрият НАСА и Департамента по национална безопасност, по-конкретно – от Марс? Може би онези фрагменти от боклук, открити на фотографии на НАСА, които агенцията сама качи в интернет. Или пък може би онзи същия гризач, който прояде огромна дупка в бюджета на НАСА?

Манията около въпросите на безопасността е прекомерна, смятат бившите сътрудници. Има съмнения, че по този начин се опитват да елиминират публичния контрол над агенцията.

Приключва историята си с НАСА бившият сътрудник на агенцията Сюзън Фостър, старши писател по наука в JPL. Тя започва своята кариера през 1968 г. още преди първото кацане на човек на Луната. Тя казва, че си тръгнала единствено, защото новите изисквания на НАСА предполагат отказ от правата, които дава Четвъртата поправка на Конституцията. Към настоящия момент Фостър е безработна.

Най-много я разстроил фактът, че този план на НАСА да използва информацията, която агенцията ще получи в резултат на проверката на живота на своите учени и сътрудници е за създаването на „матрица на пригодност”. Тази матрица възнамерявали да използват, за да видят заслужава ли да бъде продължен трудовият договор на работника. От разпитите в управлението на JPL, казва Фостър, хората научили, че заради тази „матрица на пригодност” ще бъдат проучвани такива неща като участие в политически демонстрации, които в НАСА могат да се разглеждат като дребно хулиганство, нарушаване на обществения ред, съпротива при арест, незаконни събрания.

Поразява и фактът, че това развилняване на системата за държавна безопасност протича на фона на загубата на здрав смисъл и уважение към Конституцията. Напускането на сто безценни учени от JPL ще отслаби лабораторията, а космическите програми ще се изпълняват с доста усилия. Освен това, казва Фостър, в сложна ситуация се оказаха стотици учени, а животът на техните семейства сега е в опасност.

http://youtu.be/PQ6Iskq65AM

2 thoughts on “Гризачи на Марс и масови уволнения на сътрудници на НАСА (видео)

  1. Малко, по малко, системите се разпадат под собствената си тежест. Това е добра новина. Пожелавам на всички работещи в НАСА, да напуснат работата си.

  2. Това на видеото по скоро ми прилича на камък с продълговата форма, но не и на гризач.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *