25/04/2024

Задава се шоково поскъпване на храните по целия свят

Цената на хлебната пшеница отвхръкна с повече от 50 на сто в рамките само на 30 дни на световните пазари.  Според инвеститора Джим Роджърс това е много сериозен сигнал и той трябва да ни даде повод за сериозни размисли.

Неговото мнение е, че трябва да се подготвим за значително повишение на цените на всички хранителни продукти, предава CNBC.

“Това е капката, която прелива чашата“, смята Роджърс и споделя, че според него случващото се е началото на големите дефицити, които той очаква в селскостопанския сектор. Именно това, което сега се случва с пшеницата, трябва да е сигнал за движенията, които можем да очакваме“, съветва той.

„През следващите години цените на суровините ще са далеч, далеч по-високи“, убеден е Джим Роджърс, цитиран от www.investor.bg.

Инвеститорите най-накрая започват да осъзнават, че цената на селскостопанските продукти е останала твърде ниска за прекалено дълъг период от време. Причина за това са били субсидиите и другите фактори, направили селското стопанство непривлекателен за работниците сектор, обяснява той.

„Бъдете подготвени, ако имате захарница у дома, напълнете я, защото по-късно ще бъде по-скъпо“, съветва Роджърс.

„Всеки, който притежава земя с добър потенциал за селско стопанство и благоприятни климатични условия“, вероятно ще излезе като победител от настоящата ситуация, тъй като цената на почти всички селскостопански суровини ще се вдигне силно, убеден е инвеститорът.

„Цените не са достатъчно високи и повечето хора не вярват, че може да се стигне до шок. Докато цените не станат достатъчно атрактивни, хората няма да бъдат привлечени от този сектор. Може би хората ще се върнат към фермерството, но за това ще трябва да мине време“, смята Роджърс.

Дефицитите в селското стопанство вероятно ще допринесат за увеличаване на проблемите, предизвикани от правителствата, напечатали пари да излязат от кризата, предупреждава инвеститорът.

„Това се случва винаги, когато правителствата печатат пари. Това е много опасна ситуация – когато се печатат пари, инвестициите трябва да отиват на места, които са защитени, а това са реалните активи“, завършва Роджърс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *