05/08/2020

Какви реформи, какви пет лева, щом като народа – кучета го яли?

Снимка на Виктор Стоянов

В България всяко трето семейство е бедно – не може да изхранва децата си. Това показва проучване на института „Отворено общество”.  Показва нещо, което всички знаем и всеки ден ни смачква физиономиите и кара прословутият нихилизъм на нашенци да придобива космически мащаби. Единствената полза от това социологическо проучване е, че придава на мрачната българска действителност един вид научна тежест. Друг е въпросът, че на много хора дори горната статистика изглежда неприлично розова. 

Но какво като въпросното проучване показва повсеместната мизерия българска?  Кой ще чуе? И кой ще си мръдне пръста да промени нещата? Българите почти като шведите работят горе-долу половин година за държавата си – толкова време е необходимо от мизерните заплати да се платят всички възможни данъци, такси и т.н. Но за разлика от нас шведите не само плащат, но и получават. Получават една от най-подредените и спокойни и чисти във всяко едно отношение – и в буквален, и в преносен смисъл, държави. Такава, че ако родителите по някаква причина / случват се какви ли не неща в живота на човека/ не са способни, поемат грижата за децата. 

Тук държавата само иска и иска и иска… И взима и взима и граби. И кожи съдира и в затвора вкарва, за да си вземе своето, бетонирано със закони, гласувани от шепа корумпирани задници. И не връща нищо, или почти нищо.  Сега стоварва цялата тежест на кризата върху мачкания десетилетия наред от държавен „валяк” българин.

 Никога, никъде, никаква /дори и най-гениалната / реформа не е успяла и няма шанс да успее, ако не е обърната към хората. Защото макроикономическата стабилност, защото фискалната дисциплина, не пълнят сутрин чашата на детето ти с топло мляко, нито му обуват крачетата, за да не мръзне през зимата.

 Реформи, обърнати навсякъде другаде, не и към човека в България… Сега най-важно е Брюксел да хареса управляващите. Преди най-важно беше Русия да хареса управляващите. Още по-преди – Хитлер да хареса  управляващите, още по-по-преди… Така е от десетилетия и столетия. Народа – кучета го яли.

 Какво лицемерие, каква порнография! 

Колкото и да е висок все още рейтингът на сегашните управляващи, то е само защото българинът знае, че промените не стават за един ден. Много скоро на власт имащите ще се наложи да разберат, че ще бъдат изритани при първа възможност, ако продължават да гледат в ъгъла на небето, а не в паничката на детето…

Но не само на тяхното. А на всяко българско…

(Visited 66 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Какви реформи, какви пет лева, щом като народа – кучета го яли?

  1. Силно и разтърсващо! За съжаление нещастната ни българска действителност е точно такава – бедна, озлобяла, ограбваща, мачкаща. Не се чудете защо все по-малко жени искат да стават майки и все по-малко деца искат да остават в България. Въобще не е за чудене.

  2. „Живот ли бе да го опишеш,живот ли бе да го разровиш“… А сега българи идете пак да гласувате за същите тези,които ограбват живота ни и уверено ни водят към пропастта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *