20/02/2024

Гърция хвърля военните в битката с бензиновата криза

Гърция вади военни камиони и кораби на военноморския флот, за да нормализира снабдяването с горива.

Доставките на бензин бяха нарушени от петдневната стачка на собствениците на товарни камиони и цистерни. В

чера превозвачите решиха да продължат стачката си, пренебрегвайки разпореждането на правителството за гражданска мобилизация. Стачката, която започна в понеделник, е в знак на протест срещу предложен от правителството законопроект за либерализиране на транспортния сектор.

Напрежението между управляващи и протестиращи ескалира, след като в сряда правителството издаде заповед за гражданска мобилизация, за да върне шофьорите на работа и да нормализира снабдяването на страната с горива и продукти.
В отговор превозвачите обсадиха транспортното министерство. По време на протестите  избухнаха сблъсъцимежду шофьори и силите за борба с безредиците, които използваха сълзотворен газ, за да разпръснат събралите се около 2000 души.

Недостигът на бензин създаде огромни проблеми в страната, тъй като наличните количества в бензиностанциите вече се изчерпват. В протестите участват близо 1500 цистерни, а горива превозват едва 300, което е крайно недостатъчно за нормалното снабдяване на пазара. Стачката създаде проблеми и със снабдяването с хранителни продукти на островите и в други туристически райони.

Същевременно над 100 хил туристи, главно от Сърбия и България, които прекарват ваканцията си в Гърция, остават блокирани заради недостига на горива в бензиностанциите, отбелязва ДПА.

Препоръката на външното ни министерство е заминаващите в южната ни съседка да заредят резервоарите на автомобилите си с достатъчно гориво, необходимо им да стигнат до мястото за което са предприели пътуването и обратното им завръщане в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *