01/10/2020

Шеф на Google скочи от рекордните 41 хил. метра, преодоля звуковата бариера (снимки)

1 кЕдин от ръководителите на компанията Google – Алън Юстас, извърши скок от шеметните 41 хиляди метра – връхната граница на стратосферата. С това той подобри рекорда на австриеца Феликс Баумгартнер.

57 -годишният Юстас, който в Google е на длъжност старши вицепрезидент по въпросите на науката, се издигна със специален аеростат и скафандър във връхните слоеве над атмосферата над Розуел, Ню Мексико за два и половина часа. Прекара там около половин час, след което скочи надолу. Розуел е същото това легендарно градче, в което през 1947 г. се разбива НЛО с три извънземни същества в летателния апарат – вижте подробности с видео тук.

След 90 секунди свободно падане Юстас преминал през звуковата бариера, съобщава сайтът на аеронавта.
Около пет минути Юстас е бил в свободен полет, след което на височина около 9000 метра той отваря парашута и по-късно се приземява меко.

Предишният подобен рекорд бе поставен през 2012 г. от Феликс Баумгартнер – тогава той скочи от височина 38,969 метра.
Скокът бе част от проекта на корпорацията Paragon Space Development, чиято цел е да изучава стратосферата на височина по-голяма от 30 хиляди метра.

Юстас, който е пилот и парашутист, планирал този скок в продължение на няколко години.

По думите на кореспондента на Би Би Си в Лос Анджелис Дейвид Уилис Юстас е реализирал своя проект без помощта на спонсори и със значително по-малко фанфари, отколкото Баумгартнер, чийто скок преди две години се излъчваше в интернет.

„Беше поразително“, казва Юстас пред вестник New York Times. „Беше прекрасно. Можете да видите тъмнотата на Космоса и различните слоеве на атмосферата, които преди никога не бях виждал“, коментира той.
Юстас обяснява пред изданието, че не е чул и не е почувствал удар, когато е преминал над скоростта на звука, макар ударната звукова вълна да са чули наблюдателите на Земята на този удивителен скок.

(Visited 206 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *