30/03/2023

Американски учени: На Марс наистина е имало живот

Благодарение на американските сонди видяхме Марс от близо, сега остава да го видим и под повърхността

Последни проучвания за пореден път доказват, че на Марс не само че е имало живот, но при евентуални разкопки е възможно да бъдат открити останки от организми.

Твърдението е на група американски учени от SETI (проект, посветен на търсенето на извънземен разум), които са използвали инфрачервения анализ на марсианските камъни, направени от космическия кораб на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter. Откритието е било направено в марсианската долина „Коритото на Нил“, предаде Би Би Си, цитирана от КРОСС.

Изследователите са сравнили горния пласт на Марс, с този, който бе намерен преди години в Австралия. Минералите от австралийския район Пилбара са едни от най-ранните свидетелства за живот на Земята. Учените са направили извода, че по състав на полезни изкопаеми камъните, намерени на Марс са „точни копия“ на австралийските. Според тях „хидротермалните“ процеси, които са запазили тези останки на живот на Земята са могли да станат и на Марс.

Това откритие би могло да докаже съществуването на живи организми на Марс, погребани на повърхността на планетата преди около 4 милиарда години. То може да ни открие малък прозорец, през който да видим какво се е случвало на Земята в много по-ранен етап.

През 2008 година учените откриха на Червената планета карбонатно находище, вещество, в което се превръщат много живи организми след смъртта си.

(Visited 144 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *