Ако ще теглите заем от банка, основният лихвен процент, равен на нула, няма да ви поощри особено. Приносът му при потребителските кредити е, че им слага таван.

Тоест досега лихвите и разходите по заемите за година не можеха да надвишават 50,06%, а сега, при нулев основен лихвен процент, не трябва да са повече от точно 50%.

 

Нулата обаче има значение за просрочените данъци към държавната и местната хазна.

Например, ако не платите 100 лв., натрупани през миналата година, върху тях няма да се начисли лихва от 10 лв. и 10 стотинки според стария лихвен процент, а ще ви се спестят стотинките по новия.

БНБ просто регистрира какво се случва на банковия пазар, обясняват експертите.

Само около 80 на сто от депозитите, събрани от банките, са раздадени обратно в кредити. Сигналът, който дава основният лихвен процент: в банковата ни система има много пари. От началото на годината БНБ въведе отрицателни лихви по парите, които банките държат на трезор, за да ги стимулира да отпускат кредити и да не задържат живи пари в системата.

Според икономистите банките държат пари в системата и заради предстоящите стрес тестове тази година. Да са готови за изпитанието. Очаква се стрес тестовете на българските банки да приключат в началото на август.

До средата на февруари трябва да е готова методологията, по която ще се оценява качеството на активите им.