06/06/2023

Депутатите се изпокараха заради изборните безобразия

Лошата организация на изборите „2 в 1“ и хаосът при предаването на секционните протоколи скара депутатите в началото на днешното заседание на парламента. „Милиционери правят избори“, обобщиха от БСП, ДПС поиска анкетна комисия, която да провери действията на МВР по провеждането на изборите, а от „Атака“ се обявиха за публично ръчно преброяване на бюлетините.Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ и основен автор на Изборния кодекс Искра Фидосова обяви, че няма нарушения на изборните правила, проблемите били от технически характер.

Съпредседателят на „Синята коалиция“ Мартин Димитров напомни казуса с отказаната регистрация на десния съюз в Плевен и Монтана. И предупреди управляващите, че ако се прoдължи със същите манипулации на изборите, нещата ще бъдат докарани до същия абсурд, който гледахме с Жан Виденов през 1996 г.

За разлика от своя автор Алековите герои, които правят избори, са живи и са в редовете на ГЕРБ, заяви Мая Манолова от БСП. По думите й изборите са еманация на некомпетентното управление на ГЕРБ.

Вотът в неделя показа пълен провал на намеренията на управляващите за спиране на вътрешния изборен туризъм, заяви Манолова. Тя изброи хилядите български граждани, попаднали неправомерно в т.нар. забранителни списъци, които не можаха да упражнят правото си на глас, опашките пред избирателните секции, хилядите жалби до изборната администрация и във Върховния административен съд, липсата на разяснителна кампания за избирателите, некомпетентността на избирателните комисии, безобразно купуване на гласове, постоянно нагнетяван страх, съзнателно създаван хаос.

Всичко това е безобразие и посегателство срещу демокрацията, заяви Манолова. Такива нечестни, купени, манипулирани избори не сме виждали през 21 век, добави тя. И обяви, че левицата ще се противопостави на това, включително и с искания за касиране на изборите.

Манолова за пореден път критикува изборния кодекс, в който правилата били създадени, за да обслужват ГЕРБ. Лошото законодателство е трайна практика на 41-ото Народно събрание, коментира тя.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан настоя за сформиране на анкетна комисия, която да проучи незаконните действия на МВР по организиране на изборния процес. Той цитира текст от Наказателния кодекс, че който пречи на някого да осъществи избирателното си право или правото му да бъде избран, се наказва със затвор до 3 години.

„Днес е денят на строителя и ако поне от части претенцията на ГЕРБ, че гради се покриваше, вероятно щяхме да честитим професионалния празник. Не знам какво градите, но едни избори не можахте да организирате“, обърна се Местан към управляващите. Ако бяхме изправени пред организационното ви безсилие, това е едно, но според нас става въпрос за далеч по-уродливо явление, каза Местан. По думите му става въпрос за добре планирани действия за манипулиране на изборите.

Да наречеш неудобство всичко това, за което да поднесеш някакво извинение на третия ден от провеждането на вота е проява на политическа наглост, коментира Местан. Онова, на което станаха свидетели милиони български граждани, не може да се нарече неудобство – това е политическа безотговорност, добави той.

Местан посочи, че за първи път едно правителство е лишило хиляди български граждани в грубо нарушение на закона, от правото им да избират местни и държавни власти. Хиляди граждани, които изцяло покриват изискванията за уседналост, не бяха допуснати в изборния ден, каза Местан и попита  „кой и защо бръкна в базата данни на ГРАО в общините, защо бяха манипулирани изборните списъци, защо МВР се намеси неправомерно противозаконно в този процес“.

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова декларира, че „за първи път проведохме избори условията на ясно разписани и достатъчно рано изборни правила“. Отбеляза, че Изборният кодекс е получил много висока оценка от международните наблюдатели. Тя нарече груба манипулция внушението на БСП и ДПС, че изборният кодекс, правителството и изборната администрация са довели до умишлен хаос.

Фидосова обяви, че с т.нар. уседналост за първи път нямаше автобуси от Турция, нямаше фантоми. За първи път имаше правила, които гарантираха сигурността и прозрачността на вота, декларира тя.

Добави, че МВР е организирало нормалното протичане на изборите. Призна, че е имало несъответствие между списъците на ГРАО и това, което фигурираше в МВР, но по думите й ставало въпрос за 12 хил. души, които били много малък процент от общия брой на избирателите около 7 млн души.

Фидосова призова да „направим така да минимизираме допускането на грешки, на пропуски, но не трябва да създаваме изкуствено напрежение и да внушаваме, че има проблеми с изборния закон и администрацията“. Проблемите са от технически характер и за втори тур трябва да бъдат отстранени, добави тя.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви изборите за фалшифицирани и предложи всички бюлетини за президент да бъдат събрани в една зала и преброени една по една в присъствието на представители на политическите сили, на медии, на външни наблюдатели и граждански организации. След това да бъдат сравнени с данните от протоколите на избирателните комисии и с тези в базата на „Информционно обслужване“ – държавната фирма, която брои резултатите.

dnevnik.bg

(Visited 36 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *