26/04/2024

Крим се обяви за независима държава и прие рублата

Парламентът на Крим гласува единодушно постановление за независимост на автономната република и присъединяването й към Русия.

Постановлението е публикувано на сайта на Върховния съвет на Крим. 85 депутати са гласували единодушно. В съвета има общо 100 депутата.

Съгласно документа, Крим стана независима суверенна държава – Република Крим, в която град Севастопол има особен статут (за онези от нас, които знаят малко за този черноморски полуостров – ето публикацията „Чий е Крим?“).

Украинската държавна собственост на полуострова се национализира и става собственост на Република Крим.

Официалната парична единица на Република Крим е руската рубла, а до 1 януари 2016 г. официална валута ще бъде и украинската гривня.

„Република Крим се обръща към Организацията на обединените нации и към всички страни с призив да признаят независимата държава, създадена от кримския народ“, се казва в постановлението на парламента.

В документа се подчертава, че на територията на Република Крим няма да се прилага законодателството на Украйна, няма да се изпълняват решенията на Върховната Рада на Украйна и другите държавни органи.

С декларация парламентът се обърна към Москва с молба Крим да бъде приет като субект в състава на Руската Федерация.

Окончателното решение зависи все пак от руския парламент, който се очаква в края на седмицата да приеме закон, позволяващ тази чуждестранна територия да бъде присъединена към федерацията.

Утре президентът на Русия Владимир Путин „ще определи позицията си относно молбата на Крим и на Севастопол за влизане в състава на Руската федерация и по повод референдума“, съобщи пред журналисти председателят на Държавната дума Сергей Наришкин.

Всички украински военни подразделения, базирани в Крим, ще бъдат разформирани. Военнослужещите, които искат да живеят в Крим, ще имат тази възможност.

Градският съвет на Севастопол единодушно гласува градът да влезе в състава на Руската федерация като отделен неин субект, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Решението бе взето единодушно на извънредно заседание на градския съвет.

Населението на Крим подкрепи с 96,77 на сто от гласовете на вчерашния референдум включването на автономната република в състава на Русия. Гласували са 83,1%.

Западът обяви, че няма да признае резултатите от референдума в Крим.

На същата позиция е и властта в Киев.

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-parlament-krim-16324961

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *