26/04/2024

Съществува ли наистина климатично оръжие?

 

Според световната електронна енциклопедия Уикипедия климатичното оръжие е някакво хипотетично средство за масово унищожение, което се използва за нанасяне на поражения върху икономиката, природните ресурси, климата и времето на отделно взета държава или континент. За негов пусков механизъм могат да бъдат използвани високотехнологични средства, с помощта на които се създават изкуствени техногенни катастрофи, способни да причинят множество екологични катастрофи.

На съвременния етап на развитието на техниката съществуването на подобно оръжие на практика е невъзможно. И въпреки това все по-често се появяват съобщения за неговото прилагане в различните теории за заговора. Но уж няма климатично оръжие, а в същото време активните въздействия за военни цели върху времето, според международните конвенции, е забранено. Как можеш да забраниш нещо, което не съществува?

След предизвиканата от урагана Катрина катастрофа в САЩ се появиха голям брой версии, които по някакъв начин се опитваха да обяснят причините на този толкова мащабен катаклизъм. Според мнението на американския метеоролог Скот Стивънс смъртоносният ураган в действителност е сътворен от човешки ръце.

Стивънс е убеден, че ураганът е резултат от създаденото още от ерата СССР климатично оръжие, принципът на действие на който е основан на използването на електромагнитен генератор. Точно било установено, че през втората половина на миналия век в бившия Съветски съюз са били разработени редица технологии, свързани с модификация на метеорологичните условия. Съветското правителство се гордеело изключително много с него, като в същото време активно го използвало срещу САЩ, считано от 1976 година насам.

Нещо повече: метеорологът добавя, че появата на неразбираеми смущения, които редовно се наблюдават в късите вълни на ефира, пряко говорят за съществуването на разработена от руснаците машина за контрол над времето.

Но заедно с това се забелязва и известна непоследователност в изявленията на Стивънс. Така според него в Съветския съюз през 1976 г. била разработена и внедрена в практиката технология, способна да предизвика буря, която през следващите десетилетия продали минимум на десет държави. В интервю, дадено по-късно, той вече говори, че ураганът е предизвикан от климатично оръжие, приложено от японската мафия като отмъщение за атомните бомбардировки през Втората световна война.

Но американците не са единствените, които обвиняват руснаците в използването на климатично оръжие. Подобни слухове за разработката на климатично оръжие от САЩ и Съветския съюз неведнъж са се оказвали в центъра на международни скандали. Така през 2002 г.  избухнаха серия от такива скандали в редица държави – тогава европейските парламенти неведнъж обвиниха американските военни в умишлено съсипване на икономиките на Европа.

Естествено и руските политици не останаха встрани и започнаха гореща дискусия. Първи започнаха да търсят климатично оръжие народни представители от Държавната дума. Отбранителният комитет даже внесе за обсъждане въпроса за негативното влияние върху климата на експериментите, свързани с влияние върху магнитосферата и йоносферата на планетата. И няка

В северната част на САЩ на разстояние 400 км. от Анкоридж се намира военната база Гакхон, на която бил забелязан странен обект. Доста голям участък от земята е покрит с антени с височина 25 метра. Това всъщност HAARP (на снимката) – Програма за активно изучаване на началната, утринната област на северното сияние. Базата се охранява доста добре. Оградена е с бодлива тел, около която патрулират морски пехотинци. А въздушното пространство над базата е затворено за всякакви самолети, независимо дали са граждански или военни. След атентатите срещу Кулите близнаци през 2001 г. недалеч от базата са позиционирани и комплекси за противовъздушна отбрана.

Тази установка била създадена специално с цел изучаване възможностите за  използване в бойни условия на климатичните промени. Разработката се извършвала съвместно с военно-морските и военно-въздушните сили на САЩ. Много научно-популярни издания в един глас твърдят, че с помощта на HAARP е възможно изкуствено да се предизвика Северно сияние. Освен това могат да се създадат смущения в радиолокационните връзки на противника, да се осъществява връзка с подводници и дори да се издирват секретни подземни обекти на врага.

Излъчването на тази установка може без проблем да прониква под земята и да извършва сканиране на бункерите и тунелите, а също така да изважда от строя космически спътници и  електроника. Нещо повече, съществуват предположения, че с помощта на учените, работещи в базата, е направен опит да се създаде технология за влияние върху атмосферата, която ще даде възможност да се изменят метеорологичните условия, включително до предизвикването на проливни валежи, наводнения, урагани и земетресения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *