27/04/2024

Покупката на вино – стъпване по минно поле

Изборът на правилната бутилка вино, ако не познавате добре вината, може да бъде нещо като минно поле с този голям избор на разположение. Това предупреждават от Изпълнителна агенция по лозата и виното, обръщайки се към потребителите във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници.Експертите съветват тези, които не са експерти по вината, да не се подвеждат по оферти или дизайн на бутилката.

По-добре отделете няколко минути в събиране  на информация, която може да разшири възможностите за опит. Когато търсите вина, отделете време, за да прочетете етикетите, които съдържат голямо количество информация:

– Година на производство
– Категорията на продукта (трапезно;регионално;качествено вино)
– Съдържание на алкохол
– Реколта
– Производител или лицето, което е извършило бутилирането
– Обем на опаковкатa

От агенцията отбелязват също така, че различните вина допълват различните храни, така че, ако се купува вино, за да придружава хранене, то е препоръчително да се направи малко проучване, за да се определи кои вина се комбинират най-добре с храната, която ще се консумира.

Изпълнителна агенция по лозата и виното препоръчва на потребителите да купуват вина от утвърдени винопроизводители и търговци. Риск за здравето е закупуването на вино и продукти от съмнителни търговски обекти. ИАЛВ напомня, че е забранена продажбата на наливни вина.

В случай, че потребителят се усъмни в качеството на закупеното вино, ИАЛВ съветва да запазите касовата бележка и оригиналната опаковка на продукта с пълно съдържание и да подадете сигнал до ИАЛВ на телефон: 02 9708 111 или на e-mail: sofia@eavw.com.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *