26/04/2024

Учени видяха от космоса как ще загине Земята

Астрономи откриха две планети, които е изгорила умираща звезда, превръщайки се в червен гигант. Тя би могла да ги изпепели изцяло, но гигантският им размер е спасил планетите от тотално унищожение.
Тази страшна участ очаква и Земята, когато Слънцето ще се надуе до размерите на червен гигант. Само че нашата планета ще изгори до основи заради своя малък размер.Изгорените небесни тела бяха засечени от космическия телескоп на НАСА Кеплер. Той е получил светлинен сигнал от звездата KIC 05807616, която се намира на разстояние от 4 хиляди светлинни години от Земята. Сигналът не бил постоянен, а прекъсвал през равни промеждутъци от време. Това дало основание да се предположи, че около далечната звезда се въртят две планети. KOI 55.01 и KOI 55.02, както са ги кръстили учените, са с размерите на Юпитер и се въртят на близко разстояние от светилото. Елизабет Грин от обсерваторията „Стюард” при Аризонския университет уточнява, че горещината, която изпитват планетите при такава опасна близост, е пет пъти по-голяма от слънчевата.

Но те са изгорели не по тази причина. Звездата KIC 05807616 постепенно умира. Сега тя е във фазата на червен гигант. Външната й обвивка се разширява, а ядрото обратното – свива се и се нагорещява до невероятни температури. Заради това цялата атмосфера и външните слоеве на нещастните планети са безпощадно унищожени от огъня.

Точно същото, с някои уговорки, ще се случи и с планетите на Слънчевата система. Слънцето при фазата си на червено джудже  ще започне да се раздува толкова, че неговият външен слой ще достигне орбитата на Земята. Цялата вода ще се изпари от планетата и след няколко години Земята ще изгори до основи.

„Земята е много малка планета. Тя няма да може да преживее тази катастрофа. Юпитер и Сатурн имат повече шансове”, обяснява Елизабет Грин. Но не бива да се паникьосваме. Това учените очакват да се случи след 4-5 милиарда години. А до това време не е съвсем ясно дали няма да се самоунищожим сами – при сегашните събития вероятността от такъв безславен край на човечеството е много вероятен.

Ако все пак поумнеем по някакво чудо през идващите милиарди години науката и техника ще са толкова напреднали, че без проблем ще се преселим в някое друго кътче на вселенана. Или пък ще заживеем в открития космос. Няма съмнение в това – достатъчно е само да си спомним за едни смешни от гледна точка на времето стотина години какъв тласък получиха новите технологии. Какво ли остава за милиарди години.

Някои астрономи са убедени, че Земята ще може да преживее гибелта на Слънцето. Както казва Ева Вийавер от Мадридския университет всичко ще зависи от това по какъв начин нашата звезда ще започне да се освобождава от излишната материя. Обикновено по време на взрива на свръхнова звездата изхвърля голяма част от своите планети в дълбокия космос.

Но звездите подобни на нашето Слънце се раздуват до червени гиганти, когато в техните ядра се изчерпи ядреното гориво. В този момент светилото ще погълне Меркурий и Венера. А Земята, вероятно обратното – ще бъде изхвърлена на по-отдалечена орбита, което ще й позволи да преживее разрастването на звездата. Тоест върху планетата едновременно ще въздействат две сили: прилив, който ще я притегля към червения гигант и вълна на изхвърляне на излишната материя.

Трудно е да се предскаже коя от тези вълни ще се окаже по-силна.
Но при такъв сценарий Земята по принцип е подложена на голяма опасност. Тя може да се удари с Марс, от което и двете небесни тела ще се разпаднат на трилиони скалисти астероиди. Когато Слънцето се свие до бяло джудже, част от тези отломки може да се посипят като дъжд в неговата гореща атмосфера. Нещо такова се е случило в слънчева система само на 50 светлинни години от Земята.

Ако нашата планета не се сблъска с Марс, то тя ще се окаже на безопасна орбита около бялото джудже. Учените предполагат, че при този сценарий на Земята ще бъде възможно възраждането на живота. Или пък че подходящите за живот планети ще се образуват от отломките на стария свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *