19/04/2024

Чехия и светът изпращат Вацлав Хавел

Днес е погребението на бившия президент Вацлав Хавел, починал миналия уикенд в съня си, след дълго боледуване. На траурната церемония днес се очаква да пристигнат много държавни ръководители ивисокопоставени лица, сред които президентите на Германия, Австрия, Хърватия, Франция, Грузия, Унгария, Литва, Латвия, Македония, Румъния, Словакия, Словения, Косово, допълва агенцията, цитирана от БТА.България ще бъде представена от министъра на външните работи Николай Младенов и от бившите президенти Желю Желев и Петър Стоянов, съобщиха от Външно министерство.

От САЩ ще пристигнат държавният секретар Хилари Клинтън, бившият президент Бил Клинтън и бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт, която е от чешки произход.

На церемонията ще присъстват и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, както и председателят на Европейския парламент Йежи Бузек. Русия ще бъде представена от Владимир Лукин, комисар по човешките права на Кремъл. Великобритания ще бъде представена от премиера Дейвид Камерън. Ще има членове на кралските семейства на Белгия, Люксембург, Йордания, Холандия.

Погребението на архитекта на Нежната революция ще включва заупокойна литургия в катедралата Свети Вит в Пражкия замък. Церемонията ще започне в 12 часа местно време (11 часа по Гринуич). Катедралата през вековете беше сцена на коронясването на кралете на Бохемия.

От създаването на Чехословакия, а после след разпадането на страната на две, Пражкият замък е седалище първо на чехословашкото, а после на чешкото президенство. Заупокойната церемония ще бъде последвана от частна церемония в крематориум в Прага, обяви архиепископът на чешката столица Доминик Дука. Тленните останки на Хавел най-вероятно ще бъдат погребани в семейната гробница в гробището на Прага „Винохради“, съобщиха чешките медии.

Преди литургията в памет на покойника ще има и специална церемония в присъствието на най-висшите чешки държавници. Тя ще се състои във Владиславската зала на Пражкия замък. В тази зала Хавел беше избран за първи път за председател на Федералното събрание на Чехословакия.

Днес точно на обед местно време чехите ще застинат в минута мълчание в памет на Хавел. Камбаните на църквите в този час ще започнат да бият. В същото време 21 топовни салюта ще отекнат от хълма срещу Пражкия замък.
В Чехия беше обявен тридневен траур заради кончината на Хавел. Еднодневен траур обяви и съседна Словакия, на която Хавел също беше президент.

Преди два дни 10 000 чехи се присъединиха към траурния кортеж с тленните останки на бившия президент. Ковчегът беше преместен от бивша църква в Прага, която днес е седалище на фондацията му „Визия 97“, в Пражкия замък, където ще се състои траурната церемония.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *