26/04/2024

Преподавател напусна Пловдивския университет от срам заради д-р Христо Стоичков

Цветозар Томов

Социологът и преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ Цветозар Томов напуска учебното заведение заради наскорошното издигане на бившия футболист и селекционер на националния отбор Христо Стоичков до „доктор хонорис кауза“ на този университет.

В писмо до ректора, което Томов разпространи в профила си във „Фейсбук“, той моли да бъде незабавно освободен.„Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест. Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. Това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле“, пише социологът.

И допълва: „Случаят с г-н Стоичков обаче е връх на тази срамна традиция предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек“.

Според него случаят унижава не само ректора и членовете на академичния съвет на университета, които са пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти на Пловдивския университет, които нямат нищо общо с него.

„Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Ще дам според силите си гласност на това писмо и изразената в него позиция, тъй като смятам, че колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем“, завършва Томов.

Писмото му срещна бърза реакция сред потребителите на социалната мрежа, които започнаха да го разпространяват и да питат няма ли и друг да последва примера на Цветозар Томов.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *