07/05/2024

Мария Капон: Ретрограден модел разделя България на мразещи се общности

Мария Капон е родена на 8 април 1969 в  Пловдив. Завършила е висше образование икономика, специалност продуктов маркетинг в университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен, Германия. Владее писмено и говоримо френски, английски, немски, испански, руски. Омъжена, с едно дете. Председател е на Единна народна партия. Народен представител в 40-ото Народно събрание. През периода 2005-2007 е ръководител на групата български евронаблюдатели в Европейския парламент в групата на ЕНП-ЕД. Работила е като организатор в отдел „Нови пазари“, дирекция Маркетинг- 1994-1996, „Международен панаир“ ЕАД – Пловдив; началник отдел „Строителство на панаири в чужбина“ -1996-1997 в „Международен панаир“ ЕАД -Пловдив.

В момента е изпълнителен директор на фирма „Фернет България“ ООД –  Пловдив. Специализации: Проучване на пазари и панаирен маркетинг в Германия, Япония, Франция; Експорт-импорт в Азиатските страни, Коломбо, Шри Ланка; Медии и Продуктов ПР – Германия; Департамент за политически науки Дж. Ф. Кенеди към Харвардския университет – САЩ.

В общо взето доста предсказуемите избори тази година вашият съвместен проект с Касим Дал се явява като изненадата на „мача”. На пръв поглед изглежда, че са обединени необедими неща. Какво ви събра с разбунтувалия се срещу бетонираното ДПС Дал?

Първо, проектът, който обявихме, със сигурност не е прицелен в тези избори или по-точно не е прицелен само в тези избори. Той е много по-сериозен, защото неговият успех се измерва не просто с добри изборни резултати, а с нормализиране на политическия терен в страната. Амбицията ни е да зададем модел, който да се окаже заразителен и за други, защото сме убедени, че не е нормално 22 години след настъпването на демокрацията в България над 1 млн. души да бъдат парцелирани и подопечни на партии с чисто етнически характер, а не на партии, базирани на естествени политически ценности. Тук не правя разлика дали тези структури са пълни с български, ромски, турски и какъвто и да е било етнос.

Принципът е сбъркан. Бих казала нещо повече – умишлено е създаден такъв ретрограден модел, който разделя хората в България на мразещи се общности и на база на това се търгува политическо влияние, раздават се „порции”, трупат се пари за сметка на всички данъкоплатци. Така освен икономическите се създават и политически олигархии. Те не се интересуват от това, че държавата е слаба, че насаждат омраза и страх и разделят хората. За тях е важно собственото им благополучие. Няма как в началото на 21-и век България да се окаже модерна европейска страна с подобна система. Ето това беше основата, която ни обедини.

Знаете, че за тези неща се говори под сурдинка – обикновените турци и българи са доказали какво е истински комшулук. Но когато става дума за политика нещата се променят. Българите се страхуват от ислямски фундаментализъм и от кипърски сценарий в България. Не се ли боите, че само поради тези нагласи вашият проект ще бъде посрещнат с недоверие?

Ние не искаме да говорим под сурдинка. Напротив. Този проект е основа за изключително стабилна държавност, а не за разделение. Това е основа, която ще даде шанс на всички да се чувстват горди с това, че са български граждани, а не да се гледат подозрително, защото са от различни етноси. Обикновените хора наистина са доказали какво е комшулук, но ето, че поне десет партии и хората, които стоят зад тях са решили, че е по-изгодно да ги разделят. Ние се обявяваме точно срещу този фалшив сценарий. Нормално е в една политическа система да спорят на база ценности хората от десницата, левицата, зелените, либералите, а не да се развява плашилото на преименуването преди изборите или да се палят килимчетата пред джамията. Ние говорим на глас и сме убедени, че стабилността на България е в сближаването, а не в противостоенето и противотежестите. Живеем от много столетия на тази земя и сме доказали, че го правим толерантно и че сме силни заедно, а не поотделно. Вероятно ще има недоверие и ще ни трябва време, за да ни разберат, но смятам, че каузата си струва и е от значение за националната ни политика. Ще трябва да се преборим с много клишета, много страхове и много лъжа, но ще вървим напред.

Мнозина са, които са се заричали, че ще пропукат неразбиваемия електорат на ДПС, но не са успявали. На какво мислите, че можете да разчитате, за да постигнете успех ?

Ние не сме тръгнали да пропукваме ничий електорат. Ние не гледаме на хората като на електорат. Нито сме се фиксирали върху ДПС. Разчитаме на всеки един интелигентен човек, а българите са доказали, че не могат да бъдат лъгани безкрайно, за да разбере смисъла на това, което предлагаме. Защото е очевидно, че моделът е сбъркан. Вече 22 години все някоя етническа патерица подпира управлението или държи мандата. Това не е нормално. Хората е естествено да са разделени според разбиранията си, а не според етноса, расата или пола си.

Колко кандидатури за кмет имате вече издигнати. Ясна ли е кандидат-президентската ви двойка?

Процедурите по издигане на кметове продължават. Вярвам, че ще ви изненадаме приятно. Единна народна партия ще се регистрира във всички 264 общини, като стремежът ни е на максимално много места да имаме самостоятелни листи, а там където имаме сили и собствени предложения за кметове. Кандидат-президентската двойка все още се дискутира затова е рано да Ви дам коректен отговор.

Какви ще бъдат тазгодишните местни и президентски избори? Мнозина прогнозират мръсна компроматна война. А според вас?

Вероятно сте права. Едва ли ще се размине без компромати и натиск. И това е много грозно и жалко за всички ни. Много хора са в тежко икономическо положение и ще бъдат притиснати, за да дадат гласа си в полза на този, който осигурява оцеляването им, а не в полза на този, който предпочитат. Всички трябва да знаят, че колкото и пари да се раздават за купуване на гласове, после ще им бъдат откраднати в десеторен размер през бюджетите и данъците на държавата от тези, на които те са разрешили да победят по този начин. Това е порочен кръг, който поставя корупцията в основата на управлението на страната. После никой, който е посегнал да вземе пари, няма право да се оплаква от живота си.

Къде имате най-голям шанс за успех в изборите?

Единна народна партия е в период на развитие и вероятно ще има по-силно представяне там, където са по-старите ни и опитни клубове, но нека не гадаем. Всички са амбицирани и работят много интензивно.

Търговията с гласове в ромските махали отдавна изкривява резултатите от изборите по български. Няма ли да бъдете априори ощетени от тази порочна практика?

Всички са ощетени от тази практика. Самите роми също. Но два пъти по-виновни са тези, които купуват тези гласове, а най-често те не са от ромски произход. Това е една голяма лъжа, от която всички страдат, защото някакви хора формално добавят гласове към себе си, печелят изкуствено и управляват корупционно, за да си избият инвестицията по купуване на гласове. Това се отразява и на тези, които са гласували по съвест и на тези, които са взели 20 лв., за да изкарат седмицата, защото после ще търпят 4 години.

Нека си представим за миг, че изборите вече са минали – кандидатът на коя партия ще седне в президентския стол, някакво разбиване на обичайната и омръзнала на хората конфигурация в парламента може ли да се очаква?

Кой ще седне в президентския стол зависи от избирателите. Само те могат да разчупят прогнозите, модела и статуквото. Единна народна партия има за задача да им предложи алтернатива и ние ще го направим. Колкото до парламента то следващото Народното събрание няма да прилича на сегашното. Дори и заради групата, която ще вкараме в него.

Автор: Елена Емануилова

One thought on “Мария Капон: Ретрограден модел разделя България на мразещи се общности

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *