18/04/2024

Wikileaks: Борисов е „бабаит, изтупан в Армани“

В интервю за в. Труд бившият американски посланик Джеймс Пардю посочва, че българските политици се „правят на бабаити по някакъв проблем, но реално не правят нищо“, а организираната престъпност продължава да е безнаказана.
„Ето ни в 2011 г. и днес мога да ви кажа – все още нито една голяма фигура от престъпния свят и нито един корумпиран държавник не е осъден и наказан. Това е много тъжна равносметка. Организираната престъпност и корупцията продължават да душат България, пречат на развитието й.“ – това казва бившият посланик и автор през 2005 г. на най-детайлното проучване за българската организирана престъпност, известно до момента от изтеклите в „Уикилийкс“ американски дипломатически доклади.

Биволъ откри в грамите изпратени от София само един персонифициран бабаит – сегашният премиер Бойко Борисов.

„Бабаит, изтупан в Армани“* е квалификацията за главния секретар на МВР през 2005 г., направена от посланик Джон Байърли, който коментира оставката на Борисов. Tя беше подадена след като новият вътрешен министър Румен Петков вкара законопроект, с който оряза правомощията на главния секретар. Грамата изпратена на 15 септември 2005 г. не е класифицирана, но е предназначена само за служебно ползване.

Посланикът коментира още, че Борисов е като цяло неефикасен срещу организираната престъпност, но близките връзки с медиите поддържат неговата популярност. Борисов не пропуска случай да се похвали с връзките си със западните служби и полиция. Той е бил изключително кооперативен с американските служби по някои специфични случаи, но нито един от тях не засяга голяма фигура на българската организирана престъпност – уточнява Байърли.

Изпъкването на Бойко Борисов при правителството на Сакскобургготски контрастира с „почти невидимия“ министър Петканов, смята посланика. В известен смисъл, Борисов запълва един вакуум. Неговите опоненти обаче посочват връзките му с въоръжени престъпни групи и тъмни бизнес интереси.

Оставката на Борисов е възможна прелюдия към кандидатурата му за кмет на София, отбелязва още американския посланик, който неотдавна е поел поста от предшественика си Пардю.

Осем месеца по-късно, на 9-ти май 2006 г. Байърли подписва грама с най-високо ниво на секретност, труд на водещите съветници по сигурността в американското посолство [06SOFIA647] [Превод на български]

В нея портретът на Борисов е детайлизиран с данни за участието му в много по-сериозна престъпна дейност от модния бабаитлък за пред медиите – трафик на амфетамини, източване на горива от Лукойл и пране на пари от престъпна дейност чрез банката на Цветелина Бориславова. Посочени са също тесните връзки на Борисов с „Лукойл“ и Валентин Златев, както и дискретните му срещи с представители на руското посолство.

Данни за тези престъпления е предоставила и мистериозната служба SIMO, за която нищо не е известно от публични източници. Главният прокурор обаче отказа да образува проверка, тъй като според него информацията в доклада на Байърли не съдържа данни, а само слухове и твърдения.

Борисов беше защитен в парламента и от посланик Уорлик, който каза пред журналисти, че „Уикилийкс“ се позовава на неясни и непотвърдени източници“. Това изказване на Уорлик контрастира както с предишните му оценки за скандала „Кейбългейт“, така и с позицията на Джеймс Пардю в интервюто за Труд, че няма да коментира докладите разпространени от „Уикилийкс“, тъй като „неясните и непотвърдени източници“ все още представляват класифицирана информация за американското правителство.

От своя страна „бабаитът в Армани“, който се е самоопределил пред Байърли като „най-голямата придобивка на България“, отхвърли написаното в доклада с аргумента, че не чете „Уикилийкс“, който за него се приравнява с жълтата преса.

*Armani-clad tough guy

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *