29/03/2024

Русия посече със закон свободата на словото в интернет

Държавната Дума на Русия прие закон, който ограничава правата на популярните блогъри и задължава социалните мрежи, търсачките и форумите шест месеца да пазят информацията, оставена от потребителите.

Документът, разработен от група от депутати от всички фракции, влиза в така наречения антитерористичен пакет, въведен след  експлозиите във Волгоград в края на миналата година, пише Tsenzorr.NET,  цитирайки ИТАР – ТАСС .

Този документ въвежда отделен правен регламент за блогъри – собственици на сайтове,  с посещаемост над 3000 потребители на ден .

Със закона се създава регистър на блогърите, който ще се води  от Роскомнадзор.

Авторите на блогове ще бъдат задължени да поставят своето име и инициали, както и е-мейл адрес . Когато е невъзможно да се идентифицира личността на блогъра, Роскомнадзор ще иска от хостинг доставчика да предостави съответните данни. Отговор ще трябва да се дава в рамките на три работни дни от получаването на известие. Непредоставянето на информация ще доведе до значителни глоби, достигащи до 300 000 рубли (11 900 лева).

Авторите на популярните блогове също са длъжни да „проверяват достоверността на информацията, преди да я публикуват и да я отстраняват незабавно в случай на неодстоверност; да не допускат разпространението на информация за личния живот на гражданите ; да спазват забраните и ограниченията в рамките на законодателството относно изборите и референдумите“. Например,  да не правят агитация в навечерието на изборния ден.

А „злоупотребата с правото на разпространение на публична информация   заплашва блогърите с наказателна, административна или друга отговорност в съответствие със законодателството на Руската федерация „.

В случай на окончателно решение и подписването му от Путин, законът ще влезе в сила на 1-ви август 2014 г.

Бел. на www.snaiper-bg.net .: За такъв биг брадър си мечтаят и диктатори, и пишещи се за демократи управници. Те търсят всякакви предлози, за да поставят под тотален контрол интернет – това все още донякъде свободно информационно пространство, благодарение на което светът научи за ужасните мръсни тайни на хората по върховете.

От тогава те мира нямат и се чудят как законоподобно да подчинят интернет. Спомнете си преди две години за АКТА – светът усети какво му кроят, надигна се и ги спря. Засега…

Но от изтичащата от срещите на членовете на Билдербергския клуб информация се вижда, че контролът над интернет е сред основните приоритети на мераклиите за световно правителство, което да властва и мачка целия свят.

Е, Русия им показа как трябва да се правят нещата.

http://30dumi.eu/archives

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *