26/04/2024

Адска машина взриви редакцията на вестника – флашконосец „Галерия“!

Главната редакторка на вестник "Галерия" Кристина Патрашкова

Самоделно взривно устройство е избухнало тази сутрин в 5,40 часа пред сградата, в която се помещава близкият до Алексей Петров в. „Галерия“. Мястото около адреса – „Цариградско шосе“ №17, е отцепено от полицаи, които извърпват оглед.

„Казаха ми, че взривът е в редакцията. И аз не знам повече. Тепърва тръгвам натам“, обясни пред „БЛИЦ“ зам.-главният редактор на „Галерия“ Явор Дачков. От пресцентъра на МВР успокоиха, че пострадали граждани няма. Изпочупени са само част от прозорците на сградата.

Собственикът на помещаващото се в същата сграда издателство „Милениум“ Недялко Недялков заяви, че адската машина е била активирана на първия етаж, който е даден под наем на скандалния вестник, разпространил неотдавна серия от подслушани разговори на хора от властта.

„Бомбата е била заложена пред входната врата. Това е грубо сплашване на вестник, който се занимава с опасни неща. В 21 век такива неща се случват в България. Ако разследващите органи не си свършат работата, подозренията ще паднат върху тях. Знаете кой има интерес към това нещо, чия оставка се иска в момента. Нощният пазач е бил в сградата. Вратата е полетяла към него, но той се е опазил“, обясни синът на поета Недялко Йорданов.

Убедена съм, че взривът беше насочен срещу в.“Галерия“. Това е опит за сплашване, но неуспешен, заяви пред Нова ТВ главният редактор на вестника Кристина Патрашкова.

Според скандалната  журналистка никой няма да атакува издателство „Милениум“, което издавало художествена литература. Охранителят бил в шок, полицията го чака за разпит.

В редакцията не сме имали флашки. Така че този, който е смятал, че ще предотврати пускането на нови записи не си е свършил работата, обяви още Патрашкова.

Според главния редактор на в.“Галерия“ това със сигурност е политически акт. Чакам да видя Цветан Цветанов как ще коментира взрива на най-недолюбвания от него вестник, тъй като се самосезира дори при заплашителен смс на някой журналист. Не сме заплашвани, каза журналистката.

Тази полицейщина, подслушване и бомби са много смущаващи, защото управляващите не искат да приемат нито една критика към тях, коментира в заключение Кристина Патрашкова.

Основните направления, по които работят разследващите на взрива пред редакцията на близкия до Алексей Петров в. “Галерия” са две – инсценировка и сплашване.

Най-сериозни са подозренията за саботаж срещу правителството на ГЕРБ, свързан с опита на вътрешния министър Цветан Цветанов да вкара в затвора Трактора. В подкрепа на тази теза е и предстоящото днес посещение на европейския комисар по вътрешните работи Сесилия Малстрьом, чийто маршрут минава именно през мястото на взрива – бул. “Цариградско шосе”. Преди обяд тя и еврокомисарят за здравеопазването Джон Дали трябва да се срещнат с премиера Бойко Борисов, а в 12,00 часа – да дадат официална пресконференция.

Според другата водеща версия – сплашване, бомбата е била поръчана от влиятелни личности, засегнати от в. “Галерия” с флашки с телефонни разговори на хора от властта. Основното подозрение пада върху участници в контрабандни канали, които нямат интерес от акцентиране върху незаконния бизнес по българските граници

Текстът е обновен в 8,16 часа

blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *