24/04/2024

Диктаторът Кадафи мачка с танкове и артилерия либийците

Снимка на Дневник

Силите на либийския лидер Муамар Кадафи обстрелват с артилерия, танкове и бронетранспортьори жилищни квартали на западния град Зауия, където се водят боеве с бунтовниците, съобщи Ройтерс, като цитира арабски сателитни канали.
Свидетели сме на боеве и убийства, каквите сме виждали в Ирак, смятам, че това е тотален геноцид, заяви очевидец пред телевизия „Ал Арабия“.

Сраженията вече се водят в града. Ожесточена стрелба се чува във всички райони, предаде БТА. Джамиите обявиха джихад срещу атакуващите бригади, разказа жителят на Зауия. „Ал Джазира“ също съобщава за боеве в града и че танкове стрелят по домовете.

Междувременно режимът на Муамар Кадафи е поискал от Съвета за сигурност на ООН да отмени наложените му санкции, предаде Франс прес. Искането е отправено в писмо, адресирано до съвета, датиращо от 2 март и изпратено от либийския външен министър Муса Куса, предаде БТА.

В него се настоява санкциите срещу Кадафи и антуража му да бъдат прекратени, докато бъде установена истината. Пояснява се, че режимът е използвал минимална сила срещу протестиращите.

Подчертава се, че либийското правителство е било силно изненадано от приетите миналата събота санкции срещу режима в Триполи. Резолюцията от миналата събота налага строги санкции на Кадафи, неговото семейство и антуража му, в това число замразяване на техните авоари и забрана за пътуване. Резолюцията призовава и прокурора към Международния наказателен съд да проучи ситуацията в Либия от 15 февруари насам, защото извършените там издевателства могат да бъдат асоциирани с престъпления срещу човечеството.

Според Либийската лига за правата на човека репресията на бунтовете в Либия е отнела досега живота на 6000 души.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *